Merkez herkesi ters köşeye yatırdı; Cumhurbaşkanlığı kaynakları hariç

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası mart ayından bu yana aralıksız sürdürdüğü faiz indirimine ekimde ara verdi ya da başka bir ifadeyle ekim ayı pas geçildi. Piyasada ağırlıklı görüş, gecelik borç verme faizinin 0.25 puan daha indirileceği ve yüzde 8.25'ten yüzde 8.00'e çekileceği yönündeydi. Ama Merkez Bankası bu beklentiyi bir anlamda boşa çıkardı ve faizi değiştirmeme kararı aldı.

Aslında faizin değiştirilmeyebileceğinin işaretleri alınmıyor değildi. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanları Cemil Ertem ile Yiğit Bulut bu mesajı verdiler.

Ertem, dün yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın üst bantta faiz düşürme kararlarını otomatiğe bağlamadığını ve bu kararı günün koşullarına, konjonktüre, Türkiye'deki piyasalara uygun olarak verdiğini belirtti. Ertem'in bu açıklaması, faizin değişmeyeceği konusunda güçlü bir sinyal olarak algılandı.

Daha önce de Yiğit Bulut aynı yönde bir açıklama yapmıştı. Bulut, açıklamasında Merkez Bankası'nın uzun zamandır koridoru daralttığını belirterek, "Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmek gerekiyorsa, Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları" şeklinde konuşmuştu.

Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının faizde indirim olmayabileceğine dönük bu açıklamalarına ve tahminlerine karşılık piyasadaki genel beklenti üst bandın 0.25 puan aşığı çekileceği yönündeydi. Reuters tarafından 15 kuruluş kapsanarak yapılan ankette 14 kuruluş faiz indirimi beklediğini ifade etti. Yani çok büyük bir kesim, faizde indirim bekliyordu.

Enflasyon faizin altında, ama...

Tüketici fiyatları eylül ayı itibariyle yıllık bazda yüzde 7.28'e indi. Merkez Bankası dün faizleri sabit bırakınca tüm faizler enflasyonun üstünde kalmış oldu.

Ancak hemen vurgulayalım, enflasyon eylül sonundaki durumu, faizler ise ekimdeki durumu gösteriyor. Enflasyonun ekim sonunda yeniden yükselme ve faizleri yakalama, hatta geçme olasılığı elbette var.

Döviz kuruna dikkat

Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada yer alan döviz kurunun enflasyon üstündeki etkisiyle ilgili vurgu dikkat çekici. Açıklamada, toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediği belirtilerek şu görüşlere yer veriliyor:

"Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasını verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir."

Piyasa fazla etkilenmedi

Merkez Bankası'nın neredeyse kanıksanan faiz indirimi gerçekleşmediği halde bunun piyasada çok büyük bir etki doğurmadığı gözlendi.

En belirgin hareket tahmin edileceği gibi dolarda ortaya çıktı. Faiz kararı açıklanmadan önce 3.0759 düzeyinde bulunan dolar, Merkez Bankası'nın faizi sabit tuttuğunun açıklandığı saat 14.00'ten sonra hızla gerileyerek 3.0515'e indi. Ancak dolar daha sonra yeniden bir miktar arttı. Dolar, şu satırların yazıldığı saatlerde (16.00) 3.06 dolayında salınıyordu.

Gösterge faizde hemen hemen hiçbir hareket olmadığını, en azından faize dayalı bir hareketlenme yaşanmadığını belirtelim. Faiz yüzde 9.80 dolayında bulunuyor.
Aynı şekilde hisse senedi piyasasında da kayda değer bir değişiklik yaşanmadı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar