Mesajlarınız için doğru saatler

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Dijital çağın öncesinde, doğrudan pazarlama aktivitelerini iki türlü planlayabilirdiniz. Birincisi hiçbir zamanlama kaygısı olmadan yapacağınız işlerdi. Yani doğrudan postalama ve benzerleri. Bir mektup veya broşür hazırlayıp postaya verirdiniz ve seçtiğiniz dağıtımcı şirketin mesajınızı hedefine ulaştırmasını beklerdiniz. Bu çalışma, dağıtım miktarına göre genellikle birkaç gün içinde sonuçlanırdı ve siz mektubunuzun hangi saatte, hatta çok az miktarlı gönderiler dışında hangi gün ulaştırıldığıyla filan ilgilenmezdiniz. İkinci bir yöntem ise hedef kitlenin olduğu yere doğrudan gidip yüzyüze ilişki kurmaktı. Yani gidip bir yerde broşür dağıtmak, bir AVM'de örnek ürün vermek gibi. Bu yöntemler halen de kullanılıyor zaten. Bu yöntemi seçtiğinizde de işi gerçek bir ortamda yaptığınız için hedef kitlenizin orada olup olmadığından, ortamın hangi saatlerde kalabalık, hangi saatlerde tenha olduğundan, kimin aldığından kimin almadığından haberiniz olurdu. 

Ancak artık işlerimizin yüzde 90'ını dijital ortamda yaptığımız için müşterilere gönderdiğimiz mesajları gününe, saatina, dakikasına kadar düşünmek zorundayız.

Neden mi? Nedeni çok basit. Dijital ortam, mesaj gönderme olanaklarını sonsuza kadar artırdı, ama kullanıcılara ulaşan mesaj sayısını çok daha fazla artırdı. Bu nedenle daha önce “Büyük veri” konusunda dediğimiz gibi, bu kadar çok mesaja muhatap olan müşteriyi artık “Eşref saatinde” yakalamak önemli. Yani müşteri sizin mesajınızla hangi günün hangi saatinde karşılaşırsa daha çok etkileşime girecek veya sattığınız ürüne ilgi gösterecek, bunu bilmeniz ve planınızı buna göre yapmanız gerekiyor.

San Fransisco merkezli FiveStars adlı bir araştırma ve danışmanlık şirketi, yedi milyon civarında tanıtım teklifini ve muhatapların bu tekliflerle etkileşim oranlarını inceleyerek bir çalışma yaptı. Çalışmaya göre, mesajınızı ister e-posta, isterseniz kısa mesaj ya da mobil uygulamayla gönderin elde edeceğiniz sonuçlar pek değişmiyor.

Örneğin bilinenin aksine pazartesi ve salı günleri yüksek yanıt oranı elde etmek için daha uygun günler. Bundan sonra geçen her günde yanıt olasılığınız düşüyor ve cumartesi-pazar günleri en alt seviyeye iniyor. Çoğu şirket çalışmalarını cuma veya cumartesi gönderse de FiveStars, pazartesi ve salı günleri göndermenin daha iyi olacağını, çünkü haftanın başında alıcıların gelen kutularında daha az birikme olduğunu belirtiyor.

Bunun yanında perakende ve restoran gibi hızlı tüketim şirketlerinde pazartesi ve salı, genellikle daha yavaş geçen günler; Bu yüzden gönderdiğiniz tanıtımların incelenme şansı daha fazla oluyor. Yani bugünlerde göndereceğiniz mesajlar en çok ihtiyacınızın olduğu zamanlarda işletmenizi yukarıya çekebilir.

Peki günün hangi saati tanıtımları göndermek için uygun?

Çoğu şirket 08.00’de ve öğle saatleri arasında tanıtım mesajlarını gönderiyor. Ancak yapılan çalışmalar, alıcıların genellikle saat 15.00 civarı mesajlara cevap verdiğini gösteriyor. FiveStars raporunda bunun için bir açıklama yer almıyor. Ancak smallbiztrends.com yazarı Rieva Lesonsky, bu araştırmayı yorumladığı makalesinde sözü edilen saatin ofis çalışanlarının gevşemesiyle ilgili olduğunu söylüyor. Yani çoğu ofis çalışanı, bu saatlerde biraz nefes almak için işten başını kaldırıyor ve saat 15:00 civarı maillerini kontrol etmeye ve etrafta telefonlarıyla oynamaya başlıyor. Ayrıca okullar da yaklaşık olarak bu saatte dağılıyor ve çocuklarını almaya giden çalışanlar genellikle çocuklarını beklerken telefonlarında vakit geçiriyor.

Öğleden sonra gönderilen tanıtımlar özellikle yoğun alışveriş günlerinde etkili; örneğin tatil sezonunda yaklaşan indirim çılgınlıkları gibi. Zamansız gönderilip müşterileri kaçırmasına neden olan mesajlar yerine bu şekilde zamanlı gönderilen mesajların okunma şansı daha yüksek oluyor.

Tabii bu genel kurallara uymayan birkaç işkolu da bulunuyor.

Örnek olarak kahve dükkanları için yapılan çalışmada sonuçlar sabah saatlerini gösteriyor. Çoğu insan kahvesini sabah saatlerinde aldığı için bu sonuç şaşırtıcı değil. Ancak şaşırtıcı olan kafelerden gelen mesajları akşam saatlerinde de alıyor olmaları. Bu yüzden eğer bir kahve dükkanınız varsa, iş çıkış saatinde mail atmayı deneyip ne olacağını görebilirsiniz.

Bunun yanında araştırma sonuçları rastgele gidilen restoranların, en iyi sonucu saat 16:00 civarı aldıklarını, perakende satış mağazalarının ise en iyi sonuçları öğleden sonra aldıklarını gösteriyor.

Bu arada verdiğimiz saatlerin ABD'de yapıan araştırmaya göre ortaya çıktığını hatırlatalım. Yani okul çıkış saatlerini, iş çıkış saatlerini vb. Türkiye'deki sisteme göre düşünmek ve tabii trafik unsurunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Bunlara ek olarak Facebook, Twitter gibi sosyal medya ortamlarındaki paylaşımlarınızda size sunulan giriş istatistikleri gibi verileri iyi incelemenizi öneririm. Mail, SMS veya sosyal medya paylaşımlarınızdan en iyi sonucu aldığınız saatleri deneme-yanılma yoluyla size özel olarak belirlemeniz de performansınızı artıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018