Nüfusa göre otomobil sayısında meğer İstanbul ilk sırada değilmiş

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçen hafta açıkladığı verilere göre ocak ayı itibariyle Türkiye'de toplam 11.4 milyon otomobil var. Doğal olarak en fazla otomobil İstanbul, Ankara ve İzmir'de. Bu illerde sırasıyla 2.7 milyon, 1.3 milyon ve 699 bin otomobil bulunuyor.

Ama ilginç olan, kişi başına otomobilde sanılanın aksine İstanbul'un ilk sırada yer almıyor olması. İstanbul'da bin kişiye 177 otomobil düşüyor. Oysa bin kişiye düşen otomobilde 241 ile Ankara ilk sırada. Hatta öyle ki bin kişiye düşen otomobil sayısında İstanbul ilk on il arasında bile yer almıyor. İstanbul bu sıralamada on birinci. Bin kişiye düşen otomobille ilgili sıralamada 241 ile ilk sırada bulunan Ankara'yı 210 otomobille Muğla, 202 otomobille Burdur ve 193 otomobille Antalya izliyor.

Öyle anlaşılıyor ki Ankara'yı ilk sıraya oturtan resmi araçların çokluğu. Otomobil toplamına askeri araçların dahil edilmediğini belirtelim. Ama askeri olmayan resmi araçlar kapsanıyor. Ankara'da İstanbul'dakinin yarısı kadar otomobil var ancak İstanbul'un nüfusu (2017 nüfus projeksiyonuna göre) Ankara'nın üç katı düzeyinde. Dolayısıyla bin kişiye düşen otomobil sayısında Ankara İstanbul'un çok çok üstüne çıkıyor.

Bin kişiye düşen otomobil sayısında ikinci sırayı Türkiye'nin turizmde en ön planda olan ilçelerinin bağlı olduğu Muğla'nın alması şaşırtıcı değil. Ayrıca yine dördüncü sırada bulunan Antalya'nın da turizmden dolayı çok fazla otomobile sahip olduğunu dikkate almak gerekiyor. Bu illerde turizme bağlı olarak transfer hizmetlerinin çok gelişmiş olmasından dolayı otomobil sayısının fazla olduğu dile getiriliyor.

Alttakiler...

81 il içinde en az otomobil bulunan il Hakkari. Hakkari'de ocak ayı itibariyle trafiğe kayıtlı yalnızca 1.996 otomobil bulunuyor.

Hakkari, otomobil sayısı açısından olduğu gibi, bin kişiye düşen otomobil sayısı açısından da 81 il içinde en alt sırada. Bu ilde her bin kişiye yalnızca 7 otomobil düşüyor.

Hakkari'den sonra en az otomobil bulunan iller Tunceli, Ardahan ve Şırnak.

Bin kişiye düşen otomobil sayısında ise Hakkari'yi Şırnak, Ağrı ve Muş izliyor.

61'den 143'e...

TÜİK verilerine göre ocak ayı itibariyle toplam otomobil sayısının 11.4 milyon olduğunu belirttik. Otomobil sayısı, (TÜİK'in sayfasında o yıla kadar veri bulunduğu için 2002'yi esas alıyoruz) 2002 yılında 4.6 milyondu. Yani otomobil sayısında yaklaşık on beş yılda yüzde 150'ye yakın artış oldu.

Bu dönemde nüfusumuz da arttı kuşkusuz. 2002 yılında 75.6 milyon olan nüfus, 2017 projeksiyonu itibariyle 79.7 milyona çıktı.

Buna göre, 2002 yılında her bin kişiye 61 otomobil düşüyorken, bu yılın ocak ayı itibariyle bin kişiye düşen otomobil sayısı 143'e yükseldi.

Türkiye'de bin kişiye düşen otomobil sayısı son dönemde çok hızlı bir artışla 143'e ulaşmış olmakla birlikte bu sayı gelişmiş ekonomilerdeki sayının halen çok çok altında.

Norveç, Japonya, İspanya, İngiltere ve Kanada'da bin kişiye düşen otomobil sayısı 500-600 arasında. Bu sayı ABD'de 800'e yakın.

Yaklaşık 1.4 milyarla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de bile bin kişiye düşen otomobil sayısı 60 dolayında.

Yani diğer ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye hala otomobil fakiri bir ülke durumunda... Ama buna rağmen yollarımız dolu, buna rağmen trafik kazasında ve can kaybında ilk sıralardayız.
Bu kadar yol yapmamıza, yollarımızı iyileştirmemize rağmen kaza ve can kaybı anlamında aynı doğrultuda bir iyileşme sağlayamadık. Demek ki sorunu yol yaparak çözemiyoruz. Biraz da insan kalitemize eğilmemiz gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar