Piyasalar Moody’s şokunu atlatmaya çalışıyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Geçtiğimiz hafta içinde açıklama yapan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s kredi notunda gözden geçirmenin gelecek ay tamamlanacağını ve Türkiye ekonomisinin darbe girişiminden sonra yaşadığı şokun büyük ölçüde kaybolduğunu bildirmişti. Ancak kuruluş bir hafta önce Cuma akşamı beklenmedik bir şekilde yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına düşürürken, TL ve TL varlıklar satış baskısı ile gelişmekte olan ülke varlıklarından negatif yönde ayrıştı.

Geçmişte Türkiye gibi benzer gelişmekte ülke olan Rusya ve Brezilya’nın yatırım yapılabilir olan kredi notunu kaybetmesinin ardından bu ülke varlıklarının haftalık, aylık ve 3 aylık vadelerde değer kazandığını görüyoruz. Petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyri Rusya’nın, siyasi riskler/endişeler ise Brezilya’nın makro ekonomik dinamiklerine zarar verirken, her iki ülke de (Rusya: Ocak 2015, Brezilya: Şubat 2016) yatırım yapılabilir ülke statüsünü kaybetti. Notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesinin ardından, yabancı fonların çıkışının da etkisiyle ilk tepki ağırlıklı olarak bu ülkelerin borsaları ve tahvillerinde değer kaybı yönünde oldu. Ancak devamında fiyatların yatırımcılar için cazip seviyelere gerilemesi ve belirsizliğin geride kalması/ortadan kalkmasının etkisiyle yaşanan giriş ile bu ülke varlıkları değer kazandı. Nitekim, 24 Şubat’ta Moodys'in not indirim kararı ile o gün 500 puanlık negatif bir tepki veren Brezilya Borsası 3 gün sonra başlayan ralli ile 3 aylık dönemde %17 oranında yükseliş gerçekleştirdi. Not indirimlerinin ardından 3 aylık vadede Rus Rublesi dolar karşısında ortalama olarak %20 değer kazandı. Her ne kadar Rusya ve Brezilya varlıklarının toparlanmasında küresel konjonktür ve/veya diğer faktörler etkili olmuşsa da, yatırım yapılabilir ülke statüsünün kaybedilmesinin ardından bu ülke varlıklarının orta vadede baskı altında kalmadığını görüyoruz.

Moody’s’in not indirimi yurtiçi varlıklar üzerinde kısa bir süre daha aşağı yönlü hareketlere neden olabilir. Ancak 15 Temmuz sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamalar ile karar öncesinde not indirim riski büyük ölçüde fiyatlandı ve bu durum yabancı payına azalış yönünde yansıdı. Dolayısıyla da yeni bir negatif yönde trend başlatması ihtimali düşük görünüyor. Ancak diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe üzerinde değerliyor. Yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında kredi notumuzu değerleyen S&P ile Fitch’i karşılaştırdığımızda, diğer kuruluşlar gibi Fitch’in de benzer yönde bir adım atması, TL ve TL varlıkların Rusya- Brezilya örneğinin aksine negatif bir performans göstermesine neden olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019