“Promosyon” rekoru (Bankalar yeni bir yük altına giriyor)

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kamu çalışanları ve emekliler yıllardır “Promosyon” adı altında bankaların kendilerine yıllık ödeme yapmalarını beklerler...

Bankalar, kamu çalışanlarının ve emeklilerin aylık ödemelerinin toplu olarak 3 yıl süre ile kendilerine yatırılması halinde kişi başına bir ödeme yapabiliyorlar. Bu ödemeye de “Promosyon” deniliyor.

Bankanın bekleyişi her ay maaş ve emekli ödemesi olarak bankaya yapılacak toplu ödemenin; (1) Tamamının bankadan hemen çekilmemesi sonucu bankaya kaynak yaratması, (2) Maaşını ve emekli ödemesini bankadan alanların bankanın mevduat ve kredi müşterisi haline gelmesi sonucu bankanın müşteri portföyünün büyümesidir.

Başbakan Binali Yıldırım, öncelikle promosyon bekleyen 12 milyon emekli için müjde verdi. Bankalardan teklif beklediklerini söyleyen Yıldırım, "Yakında herhalde karara bağlarız, emeklilere duyururuz" dedi. Promosyonda 3 yıllık tutar belirleneceğini, ödemelerin ocak aylarında yapılacağını söyleyen Yıldırım'ın açıklamaları, ödemelerin maaşa göre değişeceğini de ortaya koydu.

"Olabilecek en iyi şartları emeklilerimizin lehine sağlamak için gerekli gayreti gösteriyoruz. Bunu da yakında herhalde bir karara bağlarız ve emeklilerimize duyururuz."

Bankalara soruyoruz, “3 yıllık süre için maaşı bin, 2 bin, 3 bin lira olan emekliler için ne vereceksiniz, defaten?” "3 yıllığına bir sefer her yılın ocak ayında bir ilave para yatacak hesaplara. Sonraki 3 yılda bir daha yatacak“ dedi

Bu arada Kocaeli'nde promosyon rekoru kırıldı. Memurlara, maaşlarını 3 yıl süreyle Ziraat Bankası'ndan almaları suretiyle 2 bin 354 lira promosyon ücreti verilmesi kararlaştırıldı.

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi sağlık işkolunda yetkili olan BASK'a bağlı Bağımsız Sağlık-Sen'in de katıldığı görüşmeler ve ihale süreci sonunda promosyon ücretleri belirlendi. Herkese açık ve çok sayıda üniversite çalışanının da izlediği şeffaf bir şekilde gerçekleştirilen ihale sonucunda, Ziraat Bankası tek seferde ödemek üzere 2 bin 354 lira ile ihaleyi kazandı.

Kocaeli’ndeki uygulama, promosyona yeni bir kapı açtı. Demek ki bundan böyle her kuruluş, kendi memurları için ihale açacak? Hükümet ise emekli ödemeleri için genel bir anlaşma yapacak.

Promosyon adı ile yaygınlaştırılacak bu uygulama ne ölçüde “doğru”dur. Bankalar “promosyon” ödemelerini ya mevduat faizini azaltarak ya da kredi faizini yükselterek karşılayacaklar.

Promosyondan yararlananlar ile mevduat sahipleri ve kredi borçluları aynı kişiler değil.

Kaynak sıkıntısı nedeniyle bankalarımız belki şu dönemde promosyon uygulamasına sıcak bakacaklar ama, bir defa başladı mı promosyon uygulaması yol olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018