Sabancı’ya Endonezya’dan büyük ödül

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Şirketlerin yakın tarihlerinde önemli bir başarıydı, gidilmesi zor ülkelere ürün göndermek. Hatta birçoğu o ülkelere veya bölgelere yönelik olarak “ilk ihracatı yapan firma olduk” diye yazarak öne çıkmaya çalışırdı ... Dünyanın küçülmesi değil, Türk şirketlerinin büyümesinden olacak, ihracatta gidilmemiş birkaç ülke kaldı artık.

Onlarca ülkeye ihracat yapmak şimdilerde kıyaslanabilecek bir başarı olmaktan çıktı. Türk şirketleri artık yatırım yaptıkları ülkelerin de ihracat şampiyonu olur hale geldi... Bunlardan biri geçen hafta yaşandı. Kuş uçuşu Türkiye’den yaklaşık 10 bin kilometre uzakta bulunan Endonezya’da bir Türk şirketi örnek sayılacak bir başarıya imza attı...

Bilindiği üzere Endonezya’nın en önemli Türk yatırımcısı Sabancı Holding. 2007’den bu yana Endonezya’da bulunan Sabancı Holding’e bağlı Kordsa, geçen yılın ilk aylarında da 100 milyon dolarlık ikinci yatırımını yaptı. Güler Sabancı’nın da açılışta bulunduğu bu yatırımın ardından Kordsa, ülkenin cari açığını düşürürken bir yandan da Türkiye için gurur kaynağı olacak ödülleri de toplama başladı.

Devlet başkanının elinden aldılar

Kısa bir sürede Kordsa Global, 2015’te toplam 106 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kordsa bu rakam ve başarıyla, Endonezya ekonomisinin en önemli ödülü olan Primaniyarta Export Award’ı kazandı. "Yılın İhracat Yıldızı" unvanını da alan Kordsa’ya ödülü ise Endonezya’nın Devlet Başkanı Joko Widodo verdi. Ödülü Kordsa Global çalışanları Devlet Başkanı Widodo’nun elinden aldı.

Damat, savaşın ortasına ilk mağazasını açıyor

Çoğumuz Çin'cedeki Weiji'nin kelimesinin “kriz” ve “fırsat” anlamlarına geldiğini düşünse de aslında gerçek Japonca’da gizlidir. Kriz ve Fırsat’ın yazılışının aynı anlamda buluştuğu kelime Japonca’daki “Kiki”dir. İş dünyası bu iki farklı anlamı çoğu kez yatırımlarından uzak tutar. Ancak çoğu zaman küreselleşmenin en önemli adımı bu kelimede gizlidir...

Son günlerde bunun en güzel örneğini Damat-Tween-D’S markalarını bünyesinde barındıran Orka Holding gösterdi. Geçtiğimiz ay modanın başkenti İtalya’da 9 günde 9 mağaza açan Orka Holding, zincire bu yıl 40 halka ekledi. Şu anda 90 olan yurtdışındaki mağaza sayısını da şirket, yıl sonunda 100’e ulaştıracak. Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar, yeni hedefl erinin cesaret isteyen bölgeler olduğunu söyledi. Gelecek yıl Afrika’nın Sahra Altı kesimine ilk mağazayı açacaklarını dile getiren Arar, “Fildişi Sahili için sona geldik. Kuzey Afrika’da da büyümemiz sürüyor” dedi. İtalya’da dünyaca ünlü markalarla çalışan Coin Alışveriş Merkezleri zinciriyle işbirligi yaptıklarını anlatan Arar, “Geçmişte AVM’lerin kötü noktalarında yer kapmak bile şanstı bizim için. Ama şu anda davet edilen, özel yerler sunulan firmayız” diyerek dünya markası oluşturmak için büyük çalışma içinde olduklarını söylüyor. Coin’in üst yönetimiyle yaptıkları görüşmeleri örnek gösteren Arar, “5-10 dakikalık bir randevu verdiler. Biz de inovatif ürünlerimizle hazırlıklı gittik. Toplantımız 2 saat sürdü. Bizimle çalışmak için heveslenmeleri gurur verici” diyor.

65 ülkede mağazası var

Başbakanlığa Bağlı Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’ne göre Türkiye’nin 134 ülkede büyükelçiliği var. Orka Holding’in ise şu anda mağazasının olduğu ülke sayısı 65. 3 yıl sonra bu rakamı 100 ülkeye çıkaracak olan Orka, kısa bir süre içinde de Türkiye’nin büyükelçilik sayısını da geçecek gibi görünüyor. "2020’de yurtdışında 250 mağazamız olacak” diyen Arar, şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de şu anda 200 mağazamız var. 2020’de 50 yeni mağaza açacağız. Toplamda 500 olacak. Her kıtaya girmek istiyoruz.”

Öyle ki Orka Holding, geçtiğimiz günlerde Avusturalya’da bile mağaza açtı. Kıtadaki ilk Türk mağazası olduklarını dile getiren Arar, “Yakın coğrafyada da herkesin riskli gördüğü ülkelerle ilgileniyoruz” diyor.

Suriye ve Irak’ta mağaza açacak

Yıllardır devam eden iç savaşın vurduğu Suriye ve Irak bunlardan öne çıkanlar. Yabancı markaların savaşın ilk günlerinde mağazalarını kapattığı Suriye’ye Şam ile gireceklerini kaydeden Arar, “Geçtiğimiz günlerde mağaza açmak için yerel ortağımızla anlaşmamızı imzaladık. Ardından Bağdat’ta mağaza açacağız. Türk iş dünyası cesurdur. Biz de cesaretimizi gösterip gidilmeyen ülkelere adım atacağız” diye anlatıyor.

Orka’nın gittiği pazarlar arasında dikkat çeken ise karşılıklı savaş ve krizlerin olduğu ülkeler... İsrail’de mağaza açan şirket, önümüzdeki günlerde Filistin’e de gidecek. Orka’nın Ermenistan’ın başkenti Erivan’da da mağazası var; Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de de… Pakistan için açılışa hazırlanan Orka’nın listesinde Hindistan da bulunuyor. Arar, “Barışı da götürmek gerek” diye sözlerine devam ediyor.

Deportivo Alaves’e sponsor oldu

Son dönemde THY, Sabancı, Koç gibi şirketlerin öncülük ettiği sponsorluk kervanına katılan Orka, bu alanda da önemli işlere imzalara atmış durumda. Rus futbol kulübü Spartak Moskova, Makedonya Milli Takımı başta olmak üzere bir çok kurum ve organizasyona sponsor olan Orka, geçtiğimiz hafta da İspanya’daki La Liga takımı Deportivo Alaves’i listeye ekledi. Arar, “Sırada İtalyan Parma ve Fiorentina var” diyor.

Kapalıçarşı’dan New York’a Eataly...

Görevi çiçeği burnunda başkan Trump’a bırakmaya hazırlanan Barack Obama, 2011’de 50’nci yaş gününü New York’ta özel bir restoranda kutlamıştı. Türkiye, Eataly ismini bu doğum günü partisiyle tanıdı. Önümüzdeki günlerde 34’üncü şubesini Bologna’da açmaya hazırlanan bu restoran zincirinin, bizleri yakından ilgilendiren özel bir öyküsü var.

İtalyan girişimci Oscar Farinetti'nin 1997’de İstanbul’a tatile gelmesiyle atılıyor Eataly'nin temeli. Her turist gibi Kapalıçarşı’yı da gezen Farinetti, gördüğü manzara ve çeşitlilikten çok etkileniyor. Kapalıçarşı’nın sunduğu tat ve renk kültürünü fırsata çevirmek için kolları sıvayan Farinetti, İtalya’ya döndüğünde “Eat Italy” isminde bir yer açmak istiyor. Sonra ismi uzun bulan Farinetti, konsepti Kapalıçarşı’ya uygun restoranını Eataly olarak değiştiriyor.

ABD’den Japonya’ya Dubai’den Brezilya’ya dünyanın 4 kıtasında şubesi bulunan Eataly, doğduğu topraklar olan İstanbul’a da 2014’te geri dönüyor ve Zorlu Alışveriş Merkezi’nde en büyük ikinci şubesini açıyor.

Temeli 1461’de atılan 6 asırlık Kapalıçarşı’nın bir Türk’ü değil de İtalyan girişimciyi etkileyip, küresel bir marka yaratması üzerine düşünülebilir. Ancak asıl düşünülmesi gereken ise 2004’te kurulup 12 yıllık bir geçmişi olan Eataly’nin 2013’te 320 milyon euro olan cirosunu 2016 sonunda 1 milyar euroya taşıyacak olması...

Küresel ekonominin üssü ABD’nin en önemli fikir insanlarından Ralph Waldo Emerson’un söylediği gibi: “Bir iş adamının yeteneği; bir malı çok olduğu yerden değerli olduğu yere getirebilmektir...”

Bize de gözümüzün önünde duran Kapalıçarşı’dan esinlenilen Eataly’de birşeyler yemek düşüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar