Sakin seyir satış fırsatı mı?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Piyasalar kötü haberleri önce reddeder, öfkelenir, sonunda kabullenir ve iyi taraflarını görmeye başlar. Brexit şoku sonrasında bu süreç 3-4 gün sürmüş sonra normale dönmüştü. Trump şoku birkaç saatte atlatılmış gözüküyor. Piyasalardaki sakin seyrin kalıcılığı konusunda emin değiliz. Trump’ın başkanlığı döneminde ABD ekonomisinde uluslararası ticaretten, dış politikaya, vergi politikasından, kamu harcamalarına kadar çeşitli alanlarda radikal değişimler olacak. Bu süreçte küresel risk iştahının bozulması ve oynaklığın artması ciddi bir risk olarak karşımıza çıkabilir.

Seçim öncesi verilen vaatler tutulursa Trump dönemindeki ilk icraat vergileri düşürmek ve altyapı yatırımlarını artırmak yoluyla ekonomik büyümeyi canlandırmaya çalışmak olacak. Hisse senedi piyasaları için fena gözükmeyen bu tablo tahvil piyasasını vuracak. ABD tahvillerinde sabah ilk işlemlerde görülen emin liman etkisi bu nedenle tersine döndü. Genişleyici maliye politikası izleneceği yönünde işaretler artarsa ABD tahvillerindeki satışlar devam edebilir. Alınacak korumacı tedbirlere bağlı olarak Japonya ve Çin gibi ülkelere karşı dış ticaret açığı azalırsa bu ülkelerin ABD tahvil talebi azalacağı için uzun dönemli faizler üzerindeki baskı artabilir.

Trump’ın korkulduğu gibi küreselleşme karşıtı politikalar yürütmesi durumunda Türkiye ekonomisi ve piyasalarındaki ilk olumsuz etki dış ticaret cephesinden değil sermaye girişinin azalmasından kaynaklanır. Risk iştahının bozulduğu bir ortama 250 baz puan faiz düşüşü, maliye politikalarında gevşeme ve yapısal reformlarda sınırlı ilerleme ile girilmesi dışsal şoklara karşı duyarlılığımızı azaltıyor. Trump galibiyeti sonrası sakin seyir satış fırsatı olarak kullanılabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019