Cengiz, Libya'dan 50 milyon euroluk tazminat kazandı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Arap Baharı adı verilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da iç savaşa neden olan siyasi hareketin üzerinden 8 sene geçti. 2010'un son günlerinde başlayan, 2011'de ise zirveye ulaşan Arap Baharı, bir çok siyasi figürün politik olduğu kadar hayatlarına da mal oldu. Bunlardan biri de Muammer Kaddafi. 2012'de yakalanan Libya Lideri Muammer Kaddafi, hayatını kaybederken, ülkede yaşanan gerilim hâlâ devam ediyor. Kaddafi'nin hayatı sona erse de bazı defterler henüz kapanmış değil. Özellikle Türk müteahhitlerin zararları, alacakları hâlâ ödenmedi. Milyarlarca dolar alacağı olan bir çok Türk şirketi Libya Hükümeti'ne dava açtı, ancak kazanan olmadı. İşte bu konuda olumlu tek haber iş adamı Mehmet Cengiz'e ait Cengiz İnşaat'tan geldi.

Aldığı proje ve ihalelerle son dönemde yıldızı parlayan şirketlerinden biri olan Cengiz İnşaat, Kaddafi döneminde Libya'da iki önemli projeye başladı. Bunlardan biri Vadi Al Haya Belediyesi'nin verdiği Ubari kentive çevresinin alt yapı projesi. Diğeri de Libya'nın güneyinde yer alan Sebha şehrinin alt yapı çalışmaları ve inşaat işleri.

Fransa'daki dava sonuçlandı

2009-2011 yılları arasında projeden zarara uğradığını iddia eden Cengiz İnşaat, soluğu yargıda aldı. Kentte yol ve baraj işlerini alan Cengiz, merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Uluslararası Ticaret Odası'na (International Chamber of Commerce) başvurdu. 2016'da açılan davanın sonucu önceki gün belli oldu. Muammer Kaddafi döneminde verilen projelerde zarara uğradığını iddia eden Cengiz'e Uluslararası Ticaret Odası, Libya'nın bedel ödemesine karar verdi. Uluslararası Ticaret Odası'nın aldığı yasal kararda Libya Hükümeti, Cengiz Holding'e 50 milyon euro yani yaklaşık 305 milyon TL ödeyecek.

***

Samsung, Türkiye'de üretime odaklanacak

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Güney Koreli Samsung Electronics'in her yıl tüketici elektroniği kategorisindeki yeni ürün gamını sergilemek amacıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerini kapsayan etkinlik bu yıl, ciroda liderlik eden Türkiye'de yapıldı. 18 ülkeden iş ortaklarının katıldığı Antalya'daki etkinlikte Samsung'un hem yeni ürünleri tanıtıldı hem de önümüzdeki yıllarla ilgili bölgesel hedefl er anlatıldı. Samsung MENA Forum 2019 adıyla düzenlenen etkinlikte konuşan şirketin Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, Samsung'un bu yıl 50'nci kuruluş yılını kutladığını kısa sürede bir çok alanda lider olduğunu dile getirdi. Samsung'un temel teknolojilere büyük yatırım yaptığını söyleyen Kim, "Yapay Zeka ve 5G gibi yeni teknolojileri geliştirmek için önümüzdeki üç yıl içinde 22 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştireceğiz. 5G'deki bilgimizin Türk halkına yararlı olmasını sağlamak için anlaşmalar yapıyoruz. Siyasi ve ekonomik konjonktüre bakmaksızın, Türk tüketicisinin hayatına değer katmaya devam edeceğiz. Katlanabilir telefonumuz Galaxy Fold ile tüketicilerimizi heyecanlandıran bir ürün ortaya çıkardık. Açıldığında 7.3 inç büyüklüğüne ulaşan Galaxy Fold ile YouTube, WhatsApp ve Google'ı aynı anda kullanabiliyorsunuz. Pazara çok büyük bir yenilik getiren Galaxy Fold'u 27 Nisan'da Türkiye'de satışa sunacağız" dedi.

"Sektörden 2.5 kat fazla büyüdük"

Yerel oyuncuların kuvvetli olduğu Türkiye pazarı Samsung için zor görünse de bazı alanlarda liderliği ele geçirdiği biliniyor. Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy, "Türkiye, Samsung için çok önemli bir pazar. Aynı zamanda, MENA bölgesindeki en büyük pazar konumunda. Türkiye'de tüketici elektroniği olarak, Samsung'un hedefl eri ölçüsünde 2018 yılını büyüyerek kapattık" diye konuştu. Gürsoy'un GFK referanslı verdiği bilgilere göre Samsung, 2018 yılında cirosal olarak TV kategorisinde pazardan 2.5 kat daha fazla büyüdü ve bu alanda yüzde 24 pazar payı ile en büyük oyuncu oldu. Üst segment modellerde 55 inç üzerinde yüzde 40, üzerindeki büyüklüklerde ise yüzde 67 pazar payına sahip. Gürsoy TV dışı alanlarda da önemli bir büyüme rakamı yakaladıklarını, üst segment buzdolabında yüzde 48, çamaşır makinesinde yüzde 30 pazar payına ulaştıklarını dile getiriyor.

İki üründe üretim yapacak

Güney Koreli devin büyümesi bir anlamda yatırımı da destekliyor. Gürsoy, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de iki üründe üretime başlıyoruz. Biri elektrikli süpürge diğeri de TV'lerin montaj hatlarını burada kurmak için yatırımlar yapacağız. Elektrikli süpürge için bir firma ile anlaştık ve burada bizim kalitemizle üretimi sağlayacağız. Ayrıca TV'lerde yine benzer bir şekilde montaj hattını kurup burada nihai ürün haline getireceğiz. TV ve beyaz eşyada şu anda 300 civarında olan mağaza sayımızı 2020 sonu itibariyle 450'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Ürün gamımızda yer alan QLED 8K TV, Family Hub buzdolabı, Q-Drive çamaşır makinası, Dual Cook Flex ankastre fırın gibi yenilikçi ürünlerle genişletiyoruz."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar