Sanatsal, eğitici ve teknoloji destekli

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin (PSM) farklı sanat türlerinin bir arada sunulduğu 4. sezon programı geçtiğimiz günlerde açıkladı. Genel Müdür Murat Abbas etkinlikleri anlatırken görüşmeleri henüz sonuçlanmamış ses getirecek başka birçok uluslararası projeyi düzenleyecekleri bir başka basın toplantısıyla paylaşacaklarını da muştuladı…

Gazeteniz DÜNYA’nın bugün çıkan haftasonu eki Ekstra’da açıklanan programı ayrıntılarıyla bulabilirsiniz. Ben, öncelikle mekândan, sonra sergilerden söz etmek istiyorum. Zorlu PSM, 55 bin metrekarelik toplam alan üzerinde tasarlanmış. İçinde 2 bin 190 kişilik bir Ana Tiyatro, 678 kişilik Drama Sahnesi, 280 kişilik son teknolojiyle donatılmış bir Stüdyo, her türlü sergi ve kurumsal etkinlik için kullanılabilen SkyLounge, özel davetler için yararlanılan VIP Lounge ve toplam 2 bin 500 metrekare büyüklüğünde 3 kata yayılmış fuaye alanları bulunuyor.

Zorlu PSM, kurulduğu günden bu yana ünlü Broadway ve West End müzikallerinden, starların konserlerine oradan deneysel tiyatro topluluklarının eserlerine kadar pek çok gösteriye ev sahipliği yaptı. İstanbul’un kültür sanat yaşamına dokunan çeşitli projeler de yine desteklenen etkinlikler arasındaydı. Barış İçin Müzik Vakfı’nın 10. Yıl Konseri, TEV’in Zeki Müren’in 20. ölüm yıl dönümü için düzenlediği anma konseri, merkezin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliklerden birkaçıydı.

Ana Tiyatro’nun çatısında bulunan Sky Lounge, koridorlar hariç, 750 metrekarelik kullanım alanı sunuyor. Mekân, ayakta 500 kişiyi misafir edilebiliyor. Sky Lounge bugüne kadar aralarında Uluslararası Yatırım Zirvesi Akşam Yemeği, FIBA Dünya Kadın Basketbol Şampiyonası ve “The Phantom of the Opera” davetlerine kadar birçok etkinliğin mekânı olmuş. 20 Şubat - 12 Haziran tarihleri arasında Digital

Revolution Sergisi’nin yer aldığı SkyLounge, yeni sezon sergilerinin gezilebileceği mekânlar arasında.

3 kata yayılan halka açık fuaye alanları sergi, kokteyl, lansman gibi çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir altyapıya sahip. 2015 yılında Venedik Bienali’nde Japonya’yı temsil eden Chiharu Shiota’nın Zorlu PSM’ye özel olarak çalıştığı “İlk Ev”(First House) enstalasyonu, Şakir Gökçebağ’ın “Kara Delik”i, Jean Luc Cornec’in “Ellipse”i ve Derya Özparlak’ın “Bakış Açısı” bu alanları süslüyor. Mekânlar, 2 Mart- 6 Haziran tarihleri arasında Goal! sergisini de ağırladı.

Zorlu PSM, bugüne kadar Beyaz Müzayede, Galeri İlayda, ArtOn ve Beyazart gibi galeriler ile de farklı işbirlikleri yaparken Sanat Galerisi’nde, artnivo.com işbirliğinde ilk kez 14. İstanbul Bienali’nin paralel etkinlik mekanlarından birisi olarak iki farklı enstalasyona da imza attı.

Çağdaş sanatın yer bulduğu alanlardan biri olan mekân, başta “yeni medya” yaklaşımı olmak üzere bu sezonda da yine farklı performans, enstalasyon ve süreli sergileriyle fuaye alanlarında sanatseverleri bekleyecek.

Bunların ilki 20 Eylül’de açılacak İsviçre’deki CERN Araştırma Merkezi ile bağlantılı eğitici bir Sanal Gerçeklik Dinleme Enstalasyonu’nu olan GES Teknoloji CERN Dinleme Ağacı Enstalasyonu. Zorlu PSM Ana Giriş’e Ges Teknoloji tarafından kurulacak bu düzenlemede ziyaretçiler, Einstein, Dirac, Higgs ve Hawking’in hayatları, buluşları ve bilime katkılarına sanal gerçeklik gözlükleriyle 15 Ekim’e kadar çıkacakları yolculuklarda tanıklık edebilecekler.

Öte yandan, Zorlu PSM’nin geçen sezon etkinliklerinin anıldığı “Staged” isimli sergi sürüyor. Etkinlikte, videolar ve görseller eşliğinde geçen yılın özeti 1 Ekim’e kadar izlenebiliyor. Bu görüntüler arasında Steven Wilson, Patti Smith, Joss Stone, Hindi Zahra ve PJ Harvey’in performansları da bulunuyor.

Zorlu’daki diğer sanatsal, eğitici ve teknoloji destekli yeni etkinlikleri de açıklandıkça duyurmaya çalışacağım…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar