Sektörler sorunlarını açıklamaktan çekinmemeliler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

UTİKAD yöneticileri Avrupa’ya açılan sınır kapısında sıkışıklık sorununu dile getiriyor. TIR’ların iki gün bekleme ile çıkış yapmasının 2018 yılında 35 milyon euro zarara yol açtığını hesaplıyorlar. İhracatçılara ve ülke ekonomisine bu zararın son bulması için daha önce TOBB’un yatırımıyla çözülen sorunun çözümü için vakit kaybetmeden yeni genişletme yatırımı gerekiyor.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetler Derneği’nin kısa adıyla UTİKAD’ın yönetim kurulu üyeleri 2019 yılı beklentileri korusunda basın toplantısı yaparken, yaşadıkları sıkıntıları ortaya koymuşlar. Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, gümrüklerde yaşanan sıkıntıların geçen yıl sektöre ve ekonomiye 35 milyon euro zarar verdiği iddiasını açıklıkla dile getirmiş. Sorunların çözümü için her sektörün bu açıklıkta sorunlarını dile getirip, sektörlerinin ve ülke ekonomisinin uğradığı zararı hesaplamasının önemli olacağını düşündüm.

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde sektör temsilcilerinin, Avrupa gümrük kapımız Kapıkule’de çıkış yapmak isterken TIR’larının ortalama iki gün bekledikleri belirtiliyor. Bir aracın günlük beklemesinin 150 euroluk zarara neden olduğu bilgisiyle, günlük bu gümrük kapısından 2 bin 400 araç geçtiği hesabıyla, yıllık 35 milyon euroluk zararın söz konusu olduğu hesaplaması sektör temsilcilerince ortaya konuluyor. Eldener, sorunu Ticaret Bakanlığı’na bildirdiklerini, bu sorun nedeniyle yabancı yatırımların komşu ülkelere kaydığını örnekleriyle dile getirdiklerini belirterek, bakanlık bünyesinde bir çalışma grubunun oluşturulduğu bilgisini de veriyor. Ayrıca, sorunun lojistikçilerle birlikte en az onlar kadar ihracatçıları da ilgilendirdiğini belirtiyor. Sorun çözüldüğünde onlarında rahatlayacağını açıklıyor.

Benzeri bir sıkışıklık Kapıkule’de 2007 yılında da yaşanmıştı. Dönemin Bakanı Kürşat Tüzmen TOBB ile anlaşarak onlara yaptırdığı yatırımla kapı sayısını artırıp soruna çözüm bulmuştu. TOBB ayrıca Doğu sınırındaki bazı kapıların iyileştirilmesine de yatırım yapmıştı. Şimdi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Kapıkule konusunu ele aldıkları haberleriyle karşılaştım. Bir an önce harekete geçilip çözüm üretilmesinin UTİKAD’çıların belirttiği zarardan kurtulmaya yol açacağını düşünüyorum.

Sektörlerin sorunlarını açıklıkla ortaya koymalarının, sorunlarına çözüm bulunmasının sağlanmasını beraberinde getireceğine inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar