Sen de mi Brutus?

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Shakespeare’in Julius Caesar oyunu uzun bir aradan sonra New York’ta New Victory tiyatrosunda sahnelenmeye başladı. Yönetmen Devin Brain eski Roma’dan günümüze esintiler taşıyan oyunun hiç olmadığı kadar güncel olduğunu söylüyor.

Katılmamak mümkün değil. Popülizm ABD ve Avrupa’da hiç bir zaman bu denli popüler olmamıştı. Julius Caesar tarihin ilk popülist liderlerinden biri; Trump ise günümüzün en meşhur popülist lideri.

Julius Caesar Roma’ya daha iyi hizmet etmek için Senato’nun yetkilerini sınırlamak istemişti. Sonu hüsranla biten macerasını hepimiz biliyoruz.

Donald Trump, Amerika’nın iyiliği için getirmek istediği ekonomi politika değişikliklerinde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçilerin onayını alamamaktan şikayetçi.

Hikayenin sonu nasıl biter bilemiyoruz. Ancak geçen hafta önemli bir yenilgi ile karşılaştığı bir gerçek.

Yeni sağlık tasarısının 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisinden geçebilmesi için 216 ‘evet’ oyu gerekiyordu. Trump yönetimi Demokratların oybirliğiyle karşı çıktığı 27 Cumhuriyetçi vekilin de ‘hayır’ diyeceğini açıkladığı tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Ryan, Obamacare’in ülkenin genel sağlık sigortası olarak kalmaya devam edeceğini açıkladı. Başkan Trump yaptığı açıklamada sağlık paketi değişikliği ile ilgili tasarıyı geride bırakıp vergi reformuna odaklanacaklarını açıkladı.

Yeni sağlık paketi için uzlaşma sağlayamayan Trump, cuma günü oylanacak tasarıyı geri çekti. Trump yönetiminin ilk büyük sınavı olarak görülen tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçirilememesine piyasaların tepkisi beklediğimiz kadar sert olmadı.

Trump yönetiminin vergi reformuna odaklanacağı açıklamasını piyasalar iyi bir haber olarak algılıyor. S&P 500 kapanışa doğru gelen alışlarla cuma gününü yalnızca yüzde 0,1 kayıpla kapattı. Buna rağmen haftalık kayıp yüzde 1,4 ile seçim sonrası en kötü performansa işaret ediyor.

Piyasalardaki satış baskısının kısa vadede devam edebileceğini düşünüyoruz. Sağlık harcamalarının kısılamadığı bir ortamda Cumhuriyetçilerin vergi indirimi hedefi ile bütçe açıklarından kaçınma geleneği arasındaki çatışma Trump’ın işini zorlaştıracaktır

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019