Son dönemde sorun yaşadığımız 7 Avrupa ülkesiyle ekonomik tablomuz...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Hollanda ile yaşadığımız sorunu ele alan dünkü yazım “Suhulet ve diplomasiyle çözüm aranmalı” başlığını taşıyordu. Sorunun siyasal ve diplomatik boyutta kalması gerektiği, ekonomik alana taşmaması için bu öneriye yer veriliyordu.

Son dönemde sorun yaşadığımız ülke sadece Hollanda değil. Onunla birlikte 6 Avrupa ülkesiyle daha gerginlikler yaşanıyor, karşılıklı sert demeçler veriliyor. Bu 6 ülke Almanya, İtalya, Avusturya, Danimarka, İsveç ve Belçika. Son dönemde Almanya’dan başlayarak bu ülkelerin hepsiyle gerginlikler yaşandı/ yaşanıyor. Karşılıklı sert demeçler veriliyor.

Arkadaşımız Hüseyin Gökçe, Hollanda ile birlikte bu 6 ülke ile dış ticaretimiz, o ülkelerden gelen doğrudan sermaye ve turist rakamlarını içeren tablolar gönderdi. Bu tablolar bu 7 ülkenin ekonomimizde önemli ağırlığa sahip olduğunu gösteriyor.

Bu tabloyu birlikte ele alalım istedim:

• Bu ülkelerin 142 milyar dolarlık ihracatımız içersindeki payı, 30.7 milyar dolar ile yüzde 21.6 olarak ortaya çıkıyor.

• Aynı şekilde 198 milyar dolarlık ithalatımızın 41.2 milyar dolarlık bölümünü yüzde 20.8’ini de bu yedi ülke ile gerçekleştiriyoruz

• Bu 7 ülkeden 2016 yılında ülkemize gelen doğrudan yatırım 6 milyar 886 milyon dolar, geçen yılın 19 milyar 70 milyon dolarlık doğrudan sermaye girişinin yüzde 27.6’sını oluşturuyor.

• 2015 yılında yurdumuza gelen turist sayısı 36 milyon 245 bin iken, 2016 yılında yüzde 30 gerileyerek 25 milyon 352 bin seviyesinde kaldı. Avrupa’da sorun yaşadığımız 7 ülkeden gelen 5 milyon 398 bin turistin toplamdaki payı yüzde 21.2. Bu 7 ülkeden sadece Almanya’dan gelen 3 milyon 300 bin turistin toplam içerisindeki payı yüzde 13.

Bütün bu rakamlar ekonomik açıdan bu 7 ülke ile ilişkimizin çok yoğun olduğunu ortaya koyuyor.

Bu tablo benim bir kez daha, dün olduğu gibi bugün de yaşanan sorunların diplomatik çerçevede kalması ve suhuletle halledilmesi gerektiğini düşünmeme yol açtı. Karşılıklı yaptırımların ekonomik alana taşması her iki tarafa da zarar verecektir. Bundan kaçınılması gerekir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar