"Soruşturma yok, olağan inceleme"

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

11 Şubat’ta sizlere Çalık Holding’e ait Arnavutluk’taki Banka Kombetare Tregtare’ye (BKT) ülkenin rekabet kurumu tarafından soruşturma açıldığını yazmıştık. Arnavutluk basınında yer alan iddiaları kaynak göstererek verdiğimiz, “Çalık’ın Arnavutluk’taki bankasına soruşturma” başlığıyla sunduğumuz haberimizin ardından BKT’den açıklama geldi. Doğru ve tarafsız yayıncılık ilkesini benimseyen DÜNYA Gazetesi olarak BKT’nin açıklamasını sizlerle paylaşmak isteriz. Bankadan yapılan açıklamada “Haberde de yer verdiğiniz konu, Arnavutluk Rekabet Kurumu’ndan 31.01.2019 tarihinde ülkenin en büyük dört bankasına yazılı olarak rekabeti ihlal söz konusu olup olmadığı yönünde detaylı bir inceleme yapılacağıyla ilgili bir yazı gönderilmesinden ibarettir” denildi.

BKT açıklamasında özetle Arnavutluk Rekabet Kurumu’nun pazar paylarının belli banka ya da kurumlarda yoğunlaşmaya başladığı durumlarda bu tip çalışmaları yapmakla yükümlü olduğu belirtildi.

3 bankanın daha ismi geçiyor

Hatırlanacağı üzere haberimizde Arnavutluk Rekabet Kurumu’nun aldığı kararın BKT ile birlikte ülkenin en büyük 3 bankasına daha ilgilendirdiğini yazdık. Bu bankalar arasında Avusturyalı Raiffeisen Bank, Arnavut Credins Bank ve İtalyan Intesa San Paolo Bank’ta yer alıyor. BKT hakkında kısa bir bilgi vermekte yarar var. Temeli 1925 yılına kadar dayanan BKT ülkenin en eski bankası. 1993’te Arnavutluk Ticari Bankası (BTSH) ile Arnavutluk Milli Bankası'nın (BKSH) birleşmesiyle ortaya çıkan BKT, 2000 yılında çıkan kararla özelleştirilmesine başlandı. Çalık Holdingi 2005’te önce yüzde 60 hisse aldı. Ardından geri kalan hisseler 2009’da Çalık bünyesine geçti ve tamamen Türk sermayesinde faaliyet göstermeye başladı. Arnavutluk dışında Kosova’da da faaliyet gösteren BKT’nin 70’ten fazla şubesi var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar