S&P Endeksi hapşırdı dünya öksürdü

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Açıkçası ABD borsa endeksleri kendisini unutturmuştu. Ekim 2016 tarihinden bu yana S&P endeksinde ılımlı bir süreç yaşanıyordu ve bu süreçte yaklaşık %14’e varan bir yükseliş trendi oluşmuştu. Global piyasalar bunun rahatlığında Fed’in mart toplantısı sonuçlarına odaklanmıştı. Fed üç faiz artırım algısını bozmamıştı ve bu gelişmekte olan piyasalar için ılımlı sürecin devam edebileceği anlamına geliyordu. Ancak Salı günü S&P endeksindeki %1.24’lük düşüş kayıtlara 2017 yılındaki en sert günlük düşüş olarak geçti. Dikkatlerimizi bir kez daha ABD endekslerine çevirdik. Bunun etkisiyle global borsalarda sert değer kayıpları başladı. BIST endeksi 91600 seviyelerinde verdiği yorulma sinyallerinin ardından bir günde 89500 desteğine doğru bir düzeltme yaptı. Dolar /TL kuru 3.59 seviyelerinden 3.63 seviyesine küçük bir zıplama gerçekleştirdi. Önemli bir gerçeği hatırlamış olduk. Dünya piyasası olan ABD borsalarında düşüşler varsa global piyasalarda da olumlu seyirler beklenemez.

Global piyasalarda uzun zamandır güzel yükselişler oluşuyor ve bu yükseklik korkularının da artmasına neden oluyor. Yükseklik korkusunun arttığı bir ortamda ABD borsalarındaki bu tarz düşüşlerin etkisi ise yüksek olabiliyor. Başka deyişle bir hapşırık bu denli yükselişlerin olmadığı piyasalarda etki göstermezken, mevcut yüksek seviyelerde birden öksürüğe dönüşebiliyor. Şunu söylemek istiyorum endeks 91600 seviyesinde değil, 80000 seviyelerinde olsaydı belki S&P endeksindeki düşüş bu kadar etkili olmayacaktı. Ancak zaten şubat ayından bu yana 90000 seviyelerinde patinaj yapan borsada satış için aranan bahane bulunmuş oldu.

S&P endeksindeki düşüş şimdilik düzeltme gibi görünüyor. Bu düzeltme 2325 seviyesine kadar sürebilir. Bu noktalardan tekrar tepkilerin gelmesi beklenebilir. Bu durumda BIST 100 endeksinin de 88800 desteği seviyelerinden tepki yükselişine geçmesi beklenebilir. Ancak S&P endeksindeki düşüşün devam etmesi hatta 2270 seviyelerinin de altına düşmesi yeni bir global satış dalgası sürecinin habercisi olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018