Stajyere ücret zorunlu mu?

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK info@resulkurt.com

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında sigortalılığı okulu tarafından sağlanan öğrenciler için asgari miktarda ücret ödeme zorunluluğu vardır. Sigortalılığı okulu tarafından sağlanmayan stajyerler, yasal olarak stajyer sayılmadığından doğrudan işçi olarak kabul edilip ücret miktarı 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında belirleniyor.

3308 Sayılı Kanun’un 25. maddesine göre, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının;

- 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan,

- 20’den az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden otuzundan aşağı ücret ödenemez.

Genel olarak personel sayısına göre stajyer ücretleri belirleniyorken, stajyer desteği uygulaması nedeniyle 2018 yılında stajyer ücretleri personel sayısına bakılmaksızın Asgari Ücretin Net Tutarı X %30 şeklinde ödenecektir. Asgari ücretin net tutarı içerisinde asgari geçim indirimi dahil edilmeyecektir.

Stajyerlere ödenmek zorunda olan ücret 2018 yılı tüm işyeri için 435.27 Türk Lirası'dır.

Stajyer desteği kapsamında stajyerlere ödenecek en az ücretin, yirmiden az çalışanı olan işletmeler için 2/3'ü, yirmi ve üzerinde personel işletmeler için 1/3'ü, 2017-2018 eğitim öğretim yılı için devlet katkısı olarak İşsizlik Sigortası fonundan karşılanmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletmelerde eğitime devam öğrenciler, staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim kurumu öğrencilerinin yaptıkları stajlar stajyer desteği kapsamında değildir.

Buna göre stajyere ödenmesi gereken 435.27 Türk Lirası'nın,

- 20’den fazla personeli olan işyerleri için 145.09 Türk Lirası

- 20’den az personeli olan işyerleri için 290.18 Türk Lirası stajyer desteği olarak geri verilmektedir.

Stajyer çalıştırmamak cezaya tabidir. Stajyer çalıştırmakla zorunlu olduğu halde yükümlü olduğu her öğrenci için eğitim süresince her ay asgari ücretin net tutarının 1/3’ü nispetinde, yirmi ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3’ü nispetinde Saymanlık hesabına para yatırmakla yükümlüdürler.

***
Stajyer desteği 3 yıl süreyle uzatıldı!

2016-2017 öğretim yılına özgü olarak stajyer ücretlerinin personel ayrımı yapılmaksızın Asgari Ücretin Net Tutarı (AGİ HARİÇ) X %30 şeklinde ödeneceği kararlaştırılmış ve bu dönem için ayrıca stajyer desteği verilmiştir.

Stajyer desteği daha sonra 2017-2018 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere 1 yıl süreyle uzatılmıştır.

16.08.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 42 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla stajyer desteğinin 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren 3 yıl eğitim-öğretim yılı kadar uzatılmasına karar verilmiştir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019