Stiglitz’in öngörüleri ve piyasalar

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Tuncay TURŞUCU - İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş.

Donald Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından başta ABD piyasaları ve dolar olmak üzere küresel piyasalarda olumlu bir seyir gözlendi. Ancak bu seyirden gelişen ülke para birimleri negatif etkilendi. Piyasaların kısa sürede net bir şekilde fiyatladığı beklentiler, Trump’ın politikaları sonucunda ABD ekonomisinde hızlı bir büyüme olacağı, enflasyonun hızlanacağı ve istihdamın artacağı şeklinde özetlenebilir. Öte yandan bir süredir piyasalarda bekle-gör sürecinde olduğumuz söylenebilir. Trump, 20 Ocak tarihinde başkanlık koltuğuna oturacak ve 100 günlük icraatlarını gözlemeye başlayacağız. Bu arada Trump’ın ekonomik vaatlerini öven yazıların yanında bu vaatlerin aslında beklenen gelişmeleri yansıtmayacağını içeren yorumları da görmeye başladık ki, bunların sayısı giderek artıyor. Bu yorumlar arasında en dikkat çekici olanı ise ekonomi Nobel ödülü sahibi Prof. Joseph Stiglitz’in görüşleri. Stiglitz, geçtiğimiz günlerde Dünya Gazetesi’nde yayınlanan makalesinde, Trump’ın ekonomik politikalarının hem ABD’yi hem de dünyayı sarsacağını iddia etti.

Büyük vergi muafiyetlerinin ve büyük harcama artışlarının kaçınılmaz olarak ülkeyi büyük cari açığa götüreceğini ve tüm bunların Trump’ın vaatleri ile çelişki içinde olduğunu belirten Stiglitz makalesinde, yükselen faizlerin gayrimenkulde ve imalat sektörlerinde istihdamı azaltacağını, politikaların doların değerini yükselterek cari açıktaki bozulmayı hızlandıracağını ifade ediyor. Bununla birlikte ticaret savaşlarının başlaması durumunda ABD vatandaşlarının yaşam maliyetlerinde ciddi bir artış yaşanacağını öngörüyor.

Stiglitz gibi düşünenlerin sayısı az değil, ne dersiniz? Piyasalar önden yüklemeli fiyatlamaların ardından bekle-gör sürecini tahminlerden daha fazla uzatabilir mi? Piyasalarda bu görüşlerin daha yaygınlaşmaya başlaması durumunda dolardaki değerlenme yerini daha sakin bir seyre bırakabilir. ABD borsalarında zirve seviyelerde yatay bir dönem geçirebiliriz. Tabi böyle bir senaryo Türkiye piyasaları için olumlu yansımalar getirebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017