Sulama yatırımları elektrik üretimini de artıracak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Su kaynaklarımızı hem tarım alanlarını sulamak, hem elektrik üretmek, hem de şehirlerde içme ve kullanma suyu olarak değerlendiriyoruz.

Orman ve Su İşleri Bakanı, geçen hafta sonu, Devlet Su İşleri (DSİ) sorumluluğunda, 3 yılda yapılacak sulama yatırımları hakkında bilgi verdi.

Devlet Su İşleri’nin yıllardır sürdürdüğü sulama projeleri, sudan elektrik enerjisi elde edilmesi, tarım alanlarının sulanması, şehirlere içme ve kullanma suyu temini, selden ve su baskınlarından korunma gibi çok amaçlı projeler.

Türkiye’nin toprakları 783 bin kilometrekare. Topraklarımızın sadece %35’ini oluşturan 280 bin km2’lik alan, 28 milyon hektar alan, tarım alanı olarak kullanılabilecek arazi.

Tarım alanı olarak kullanılabilecek 28 milyon hektarın, 25 milyon hektarı sulanabilecek arazi özelliğini taşıyor.

Biz şimdilik bu 25 milyon hektarın 6 milyon hektarını sulayabiliyoruz.

Sulama için, baraj, sulama tesisi yatırımı gerekiyor. Ama daha da önemlisi su gerekiyor.
Türkiye’nin yıllık yer altı ve yerüstü su potansiyeli 112 milyar m3. Biz şimdilerde su potansiyelimizin % 40’ını kullanıyoruz.

Orman ve Su İşleri Bakanı, önümüzdeki 3 yıl boyunca toplam 137 milyar TL yatırımla, 3 yılın sonunda 2019 yılında sulanan arazi alanını ikiye katlamayı hedef aldıklarını söylüyor.

Bakanın açıklamalarına göre 3 yıl içinde Devlet Su İşleri’nin gerçekleştireceği projelerin içinde 350’yi aşkın hidro elektrik santrali de var. Bu santraller 38 milyar kilovat saat elektrik üretecek.

Bakanın açıkladığı hedefe ulaşılırsa, 3 yıl sonra barajlardan ve akarsulardan elde edilen elektrik enerjisi yüzde 30 artacak. Yeni yatırımlar, bugünkü elektrik enerjisi üretiminin yüzde 14’ü büyüklüğünde üretim imkanı yaratacak.

Ülkenin su potansiyelini iyi kullanabilmek önemli.

Bir yanda tarım alanlarının sulanması ile tarım üretimi artırılırken, öte yanda sulama amaçlı barajlar elektrik üretimini artıracak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018