Tarım ürünleri fiyatında ocaktaki yüksek artışın yükü devam ediyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

TÜİK, şubat ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi’nin % 1.36 gerilediğini açıkladı. Bu aylık fiyat değişimi, tarım ürünlerinde fiyatların ucuzladığını değil de fiyat artışının yavaşladığını gösteriyor. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım–ÜFE), ocak ayında % 9.51 artmıştı. Şubat ayında bir önceki aya göre %1.36 oranında geriledi.

Sonuç olarak yılın ilk 2 ayındaki fiyat artışı % 8.02 olarak gerçekleşmiş oldu. Tarım ürünlerinde 2016 Şubat ayına göre %9.29 fiyat artışı var. Buna karşılık son 12 aylık ortalama fiyat artışı sadece %3.19 oranında. Tarım ürünleri üretici fiyatları hava şartlarından ve mevsimlik değişimlerden etkilendiği için aylık dalgalanmalar sert olabiliyor.

Bu nedenle, yıl ortalaması fiyat değişimleri daha sağlıklı gösterge oluyor. 2010 yılında 100 olan yıl ortalaması tarım ürünleri üretici fiyatları 2016 yılında 134 olmuştu. 2017 yılının ilk 2 ayında ortalama 149’a yükseldi Şubat ayındaki gerilemeye rağmen ocak ayındaki büyük fiyat artışı nedeniyle yılın ilk 2 ayında ortalama fiyat artış oranı yüksek gerçekleşti. Halkımız, yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki artıştan devamlı şikayet ediyor. Halkımız tüketici olarak haklı, ama yaş meyve ve sebze fiyatlarının nasıl oluştuğunu da dikkate almak gerekiyor.

Eskiden hane halkı tüketiminde ağırlığı mevsimlik yaş meyve ve sebze oluştururdu.

Günümüzde pazarda satılan, lahana, kereviz, karnabahar gibi sayılı ürün hariç, yaş meyve ve sebzenin nerede ise tamamına yakını sera- örtü altı ürünü. Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamasına göre; üretimin salatalıkta yüzde 59’u, sivri biberde yüzde 42’si, çilekte yüzde 42’si, sofralık domateste yüzde 41’i, kabakta yüzde 36’sı, patlıcanda yüzde 31’i örtü altından sağlanıyor. Pazarlarda her mevsim domates, salatalık, patlıcan, biber, yeşil fasulye, kabak, bamya, bakla, semizotu bulunuyor. Bunların fiyatına bakılarak da yaş meyve ve sebze fiyatı arttı veya ucuzladı deniliyor. Ülkemizde bir yılda 30 milyon ton yaş sebze üretimi var. Bunun şimdilerde üçte biri örtü altında, cam ve plastik seralarda gerçekleştirilen üretim.

Sera üretimi, örtü altı üretim, tarla üretimine göre pahalı bir üretim. Seralar hava şartlarından, selden, rüzgardan zarar görebiliyor. Sera ürünlerinin tamamı kısa sürede satılmayabiliyor. Serada üretim yapanlar dertli. Sera ürünlerini pahalı satın alan tüketici dertli.

Ucuz yaş meyve ve sebze tüketimi için tarla üretiminin başlamasını bekleyeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018