Tarımda üretici fiyatları ortalama artışı TÜFE ve Yİ-ÜFE’nin gerisinde

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Tarım ürünleri üretici fiyatları endeksi Nisan ayında % 2 oranında arttı. Tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki değişim, hem üreticiyi hem tüketiciyi ilgilendirir.

Üretici maliyetini fiyata yansıtamaz ise tarım üretimini kısar. Üretim yapmaktan vazgeçer.

Tarım ürünlerinde fiyatların artması Ayşe Hanım Teyzeleri üzer. Gıda maddeleri için cebinden daha fazla para çıkar.

Alt ve orta gelir grubundakiler için gıda harcamaları önemlidir. Tarım ürünleri fiyatlarındaki artış genelde gıda fiyatlarında artışa yol açar.

Fiyat artışlarında, aylık artış oranları, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık artış oranları, yılbaşına göre artış oranları önemlidir.

Ama daha da önemlisi, 12 aylık ortalama fiyat artışıdır.

Çünkü, özellikle tarım ürünlerinde, mevsimine göre, hava şartlarına göre aylık üretim değişir. Aylık fiyat artışları dalgalanma gösterir.

12 aylık artış, üreticinin cebine giren paradaki değişimi gösterir. Tüketicinin cebinden çıkan paradaki gerçek değişimi ortaya koyar.

Tarım ürünlerinde 12 aylık ortalama artış Nisan ayında % 6.07 oranında. Bu yıl, ocak ayında, hava şartlarının kötülüğü ve sel nedeniyle tarımsal üretim düştü. Ocak ayında bir ayda fiyatlar % 9.51 arttı. Daha sonraki iki ay tarımda üretici fiyatları geriledi. Nisan’da % 2 artış oldu.

Yılbaşına göre nisan ayı üretici fiyatları % 9.15 oranında yukarılarda. Nisan ayı fiyatları bir önceki yılın nisan ayı fiyatlarının % 17.25 üzerinde. Fiyatlardaki dalgalanmalar tüketici için önemli ve üzücü gelişmeler.

Ne var ki tarımda üretim yapanlar, maliyetler artarken, her şeyin fiyatı artarken 12 ayda ortalama olarak tarım ürünleri fiyatının ne kadar arttığına bakıyorlar.

Nisandan geriye 12 ayda ortalama olarak yurt içi üretici fiyatları ve tüketici fiyatları % 8 dolayında artarken tarımda üretici fiyatlarının artışı % 6 dolayında kaldı.

Fiyatların artması iyi bir şey değil. Tüketici için hiç de iyi değil. Ama tarımda çalışanlar, maliyet artışını fiyata yansıtamayınca, üretimi artırmıyorlar. Hatta üretimden vazgeçiyorlar. Hem iç talep için hem ihracat için tarım üretiminin artması önemlidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018