TCMB’nin salı günkü faiz kararı kritik

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Geçen yıl dolar karşısında %21 oranında değer kaybeden TL, bu yıla da zayıf bir başlangıç yaptı. 2016’da TL’de değer kaybına neden olan iç odaklı risklerin haricinde, 2017’de belirgin yeni bir gelişme/ haber akışı olmamasına rağmen USD/TL kuru bu yılın başında 3,94 olan tarihi zirve seviyesine yönelimle %12 oranında yükseliş göstermiş oldu. Ancak TL’de kısa sürede belirgin, ani ve sert değer kaybı spekülatif atak kaynaklı olabilir. TCMB ise TL’deki zayıflığa karşı fiyat ve finansal istikrarı korumak adına TL likiditesini sıkılaştırma yönünde birtakım adımlar attı. Bu doğrultuda, haftalık repo ihalelerini kaldırırken, bankaları fonlamayı kısmen geç likidite penceresinden (GLP) sağlamaya yönlendirdi. Bunun üzerine bankalar daha önceden %8’den fon sağlamak yerine, %10 olan geç likidite penceresinden borçlanma gerçekleştiriyor. Buna paralel TCMB ortalama fonlama maliyeti bu adımlarla Mart 2016’dan bu yana ilk defa %9,06 seviyesine yükseliş gösterdi. Böylece TCMB, TL’nin bankalar nezdinde daha pahalı, daha maliyetli hale gelmesini sağlamış oldu. Bu adımlara ek olarak TCMB döviz swapı yoluyla TL’yi destekleyecek yeni çalışmalara başladı.

TCMB’nin attığı sıkılaştırıcı yöndeki adımları TL’ye olumlu yansısa da, bu etkinin sınırlı kaldığını ve döviz kurlarının yeniden yukarı yönlü ataklar gösterdiğini görüyoruz. Haftaya Salı günü TCMB kritik toplantı kararlarını açıklayacak. Kurlarda aşırı oynaklığın/TL’de zayıflığın diğer ekonomik bileşenlere zarar vermesine ve kur geçişkenliğinin enflasyonda yukarı yönlü baskı yaratmasına karşı TCMB’nin faiz artırımı mı gerçekleştireceği yoksa geçtiğimiz haftaki adımlarını mı sürdüreceği önemle takip edilecek.

Öte yandan yurtiçi hisse senedi piyasalarımıza baktığımızda, BIST 100 Endeksi TL’deki toparlanmanın desteği ile banka hisseleri öncülüğünde yukarı yönlü hareketler sergilerken, bir haftadır yaklaşık olarak %7 civarında yükseliş gösterdi. Böylece teknik görünümü daha da güçlenirken, endeks 15 Temmuz öncesi seviyelerine yükselmiş oldu. Kısa sürede yukarı yönlü hareketin sonrasında endekste ara ara düzeltme eğilimi ile aşağı yönlü hareketler görebiliriz. Ancak 81 bin desteğinin üzerinde teknik olarak kısa vadeli görünümü olumlu kalmaya devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019