Tüketicinin kredi kartı ile borçlanma imkanı genişletildi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ülkede 22 milyon kişi bireysel kredi kartı ile alışveriş yapıyor.

Kartlarla yapılan alışveriş tutarı 80 milyar TL'ye yakın. Kişi başı ortalama borç 3.500 TL dolayında.

Hükümetin düzenlemesi sonucu;

-Kredi kartlarında en düşük harcama limiti 5.200 TL'ye çıkarıldı.

-Genelde taksitleme sınırı 9 aydan 12 aya yükseltildi.

-Cep telefonu, akaryakıt, gıda harcamalarında taksitleme yok. Bilgisayar ve teknolojiye dayalı ürünlerde taksit süresi 6 aya düşürüldü.

Başbakan’ın açıklamasına göre kredi kartı kullananların 12 milyar TL tasfiye olunacak (ödenememiş) borcu var.

Bu borçlara 72 aya kadar vade ile yeniden yapılanma imkanı tanınıyor.

Büyüme yavaşladı. Hükümet ekonomide üretim artışının önünü açmak için iç talebi canlandırma arayışında kredi kartlı alışverişte taksit sınırını kaldırdı. Kredi kartı borçlarını ödemeye kolaylık getirdi.

Düzenlemede bir başka neden de kredi kartı ile alışverişin nüfusun büyük bölümünü ilgilendirmesi.

Kredi kartları ile alışverişte taksit sınırının kaldırılması, kredi kartı borçlarını ödemede vadenin uzatılması 22 milyon kişiyi ve bunlara bağlı yaşayanları ilgilendiriyor. Kredi kartında taksit sınırı kalkınca iç talebin canlanması, bunun sonunda üretimin artması bekleniyor.

Asgari ücretin yılbaşında yükseltilmesinin etkisiyle yılın ilk üç ayında tüketim harcamalarında artış oldu. Alt gelir grubundaki nüfusun ikinci çeyrekte nefesi kesildi. Yılın ikinci üç aylık döneminde tüketim yavaşladı.

Tüketimdeki yavaşlamaya çözüm arayışında kredi kartlarında taksit sınırı kaldırılıyor.

2013’te kredi kartları ile alışverişte taksit sınırlaması getirilince, cep telefonu, mobilya ve beyaz eşyada 24 ayı geçen taksitlerin sayısı ve süresi azalmıştı.

Kredi kartı ile yapılan taksitli satışların yıllık toplamı 48 milyar TL'den 33 milyar TL'ye geriledi. Taksitli alışverişler 15 milyar TL azaldı.

Şimdilerde taksitli alışverişe getirilen kolaylık sonucu halkımızın, kredi kartı ile borçlanarak en az 15 milyar TL ek harcama yapmasına imkan verileceği ve böylece piyasanın canlanacağı söyleniyor.

Taksitli kredi kartı ile borçlananların yarısı, kredi kartı limiti 1.000 TL ile 2.500 TL arasında olan dar gelirliler.

Taksitte vade uzadıkça, taksit miktarı küçülüyor. Taksit miktarının küçük olması tüketiciyi harcamada cesaretlendiriyor.

Özetle hükümetin arayışı vadeyi uzatarak ve taksit miktarını artırarak halkın daha fazla borçlanmasını teşvik etmek. Halkın borçlanarak yapacağı 15-20 milyar TL ek harcama ile piyasanın canlanması bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018