Turizm, iç ve dış politikadaki gelişmelerden etkileniyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Seyahat endüstrisi profesyonellerinin dergisi Resort’ün Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile birlikte gerçekleştirdiği Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin 6’ncısı geçtiğimiz günlerde Antalya’da Lara Barut Otel’de yapıldı.

Turizm pazarının önde gelen aktörleri ve pazar yapıcılarının katıldıkları kongrede önemli konuşmalar yapıldı, değerlendirmelerde bulunuldu. Öne çıkan temenni, Türkiye turizmde dünya seyahat endüstrisinin bir aktörü haline gelmişken bu konumunu yitirmemesi. Bunun için herkesin elbirliği ile çalışması.

Kongrede, konuşmalarda Türkiye’nin turizmde yeni bir senaryoya gereksinimi olduğu tekrarlandı.

Bu gereksinim, Ekin Grubu tarafından hazırlanan Resort Dergisi’nin de kapak konusuydu. Ekin Grup Editörü Fehmi Köfteoğlu, ”Türkiye turizmde bugün artıları ve eksileri ile iyi bir yere gelerek dünyanın ilk 10’u arasına girdi. Bu özelliği ile Türkiye ikinci örneği olmayan bir örnek vaka (Case study)’ dir. Ama işin bundan sonrası için yeni bir senaryoya ihtiyaç var” diyor. Turizmdeki sorunun ekonomik olmaktan çok siyasi nedenlerden kaynaklandığı konusunda görüş birliği olduğu anlaşıldı.

Konuşmacıların değişik biçimlerde ifade ettiği bu tespit, kongreyi izleyen binin üzerinde izleyicinin interaktif olarak katıldığı keypad sistemi ile yapılan anket sonuçlarında açıklıkla görülüyor.

Turizm sektörü ile ilgili olarak temel konulardan oluşan 10 soruda hepsi sektör profesyoneli olan kişilere sorulan sorulara verilen yanıtlar çok önemli.

Katılımcılar her soruyla ilgili 6-7 değişik seçenekli yanıtlardan birini belirterek düğmeye basma yöntemiyle gerçekleşen bu sistem ile yapılan ankete katılımcıların yüzde 74.7’si 2017 yılını etkileyen en önemli sorunun dış politika yanıtını verdi.

2016 yılında işletmelerin ne kadar ciro kaybına uğradığı sorusuna katılımcıların verdiği yanıta göre yüzde 34.

2017’nin nasıl geçmesi beklendiği sorusuna verilen yanıtta da yüzde 41.6 ile daha kötü deniyor. Ekonomik durum ile ilgili soruya yanıt ise yüzde 70.3 ile 2016’dan daha kötü geçeceği yönünde.

Resort Kongresi’nde canlı olarak yapılan ankette turizmciler, “Sektörde 2017 için gördüğünüz en önemli sorun nedir” sorusuna yüzde 74.7 oranında “Dış politikanın yarattığı siyasi gerilim” cevabını verdi.

Türkiye’nin turizmde yaşadığı krizin nedeninin siyasi olduğu, sorunların çözümünün de siyasi olduğu görüşü bu toplantıya katılan Avrupa’nın en büyük tur operatörleri ve önemli PR’cılar tarafından da dile getirilmişti.

Turizmcilerin, 2016'da sektörü olumsuz etkileyen sorunların neler olduğu ile 2017 yılı için gördükleri en önemli soruna ilişkin cevapları şöyle:

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018