Turizm sektörünü unutmayalım

Ömer Faruk ÇOLAK
Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com

Son dört yıldır aile yaşamımızda değişiklik yapalım dedik ve isim babalığını benim yaptığım bir politikayı yürürlüğe koyduk. Politikamızın ismi şu: “Para bulursan gez, zaman bulursan gez.” Böylece epeyce bir ülke ve Türkiye’de kent gezdik. İlk seyahatimizi yurtdışına tur şirketi ile yaptık ve rezil olduk. Oteller kötü, daha da ötesi gezemiyorsunuz, çünkü rehber tarafından ek para alacağı yerlere götürülmek isteniyorsunuz. Prag’ı gezmeden, Kafka müzesine gitmeden rehber araya alışveriş turu koyunca bu yöntem bize uygun değil dedik. Şimdi her şeyi ben hallediyorum, ucuz hotel, ucuz uçak buluyorum. Doğrusu kur artışı olana kadar Türkiye’de seyahatlerimizden daha ucuz yurtdışı seyahatlerimiz oldu. Bu seyahatlerde elbette her sıradan yurttaş gibi gittiğimiz ülkeleri Türkiye ile kıyaslıyoruz. Her seferinde de ülkemizin çok güzel olduğu sonucuna varıyoruz, ancak ama sorusunu da hep sorarak.
Ürettiğimiz bazı sorular ve saptamalarımızı sizinle paylaşmak isterim:

2015 yılı verilerine göre dünya turizm ve seyahat harcamaları toplamı 2 trilyon 229 milyar dolar ve bu da dünya GSYH’sının %3’üne denk geliyor. 2016 yılında bu rakamın 2 trilyon 304 milyar dolara ve GSYH’nın da %3,3’üne ulaştığı tahmin ediliyor. UNWTO’nun verilerine göre Türkiye bu pastadan 2014 yılında 29.5 milyar dolar, 2015 yılında 26.6 milyar dolarlık (ödemeler bilançosunda 21.6 milyar dolar) bir pay sahibi olabilmiş. 2016 yılında bu gelir daha da düştü, ödemeler bilançosundaki rakam 13 milyar 960 milyon dolar.

2014 ve 2015 yılı verilerine göre Türkiye dünyada en fazla turistin geldiği altıncı ülke, 2015 yılında ilk sırada 84,5 milyon turist ile listede Fransa başı çekiyor. Sonra sırasıyla ABD, İspanya, Çin ve İtalya geliyor.

Türkiye’de turizm son üç yıldır tekliyor

Turizm sektörünün istihdama da büyük katkısı var. Dünya Turizm Konseyi’nin verilerine göre sektörün dünya da yarattığı doğrudan istihdam 107 milyon kişi, bu da toplam istihdamın yaklaşık %3,6’sı. Yapılan hesaplamalara göre sektörün dolaylı istihdam ile birlikte yarattığı toplam istihdam 283 milyon kişi.

Ekonomiye ciddi katkı sağlayan bu sektör Türkiye’de son üç yıldır tekliyor. 2015-2016 yılında bu Rusya krizine bağlandı. Ancak 2017 yılının ilk ayına ilişkin açıklanan verilere göre turist sayısı 2016 yılının Ocak ayına göre %9,81, 2015 yılına göre %15,8 düşmüş. Bu arada bu rakamlar gelen Rus turist sayısındaki %81,51’lik (2015’e göre) artışa rağmen gerçekleşti. İlginç iki sonuç daha var: İlki en fazla turist çektiğimiz ülkenin 140 bin kişi ile Gürcistan olması. İkincisi ise Avrupalı turist sayısının düşmeye devam etmesi, Ocak ayında azalma %24,29. Neden turizm sektörü geriliyor? Biz her seyahatimiz sonrası Türkiye’ye daha fazla turist gelmeli der iken, tam tersi oluyor.

Neden turizm sektörü geriliyor ?

Şunlar olabilir mi?

• İzlenen politikalar sonrası Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşması, Ortadoğu ülkesi haline dönüşmesi,

• Güvenlik sorunu,

• Avrupa karşıtı söylemlerin yoğunlaşması,

• Turistlere karşı düşmanca tavır, tecavüz, öldürme gibi,

• Mülteci akını,

• Ve de son olarak hükümetin, yerel yöneticilerin, sektörde yer alan firmaların tutumları olabilir mi? Bu sorulara dürüst yanıtlar verebilirsek, biz de dünya turizmin hak ettiğimiz yere, ki orası da ilk sıradır, ulaşabiliriz.

Unutmadan bir soru daha “Ankara’ya neden turist gelmiyor?” Geliyor da biz Ankaralılar mı göremiyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Çin böyle gider mi? 04 Ekim 2019
Yeni parasal ralli 27 Eylül 2019
Trump etkisi 13 Eylül 2019
Kapıyı çalan kimdir? 06 Eylül 2019
Talep mi borç sorunu mu? 30 Ağustos 2019