Türk firmaların Balkanlar'a yatırımları artıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımız Mehmet Filoğlu’nun araştırma haberi, ucuz emek gücü ve altyapı imkanı, görece iyi kurumsal yapı ve AB pazarına yakınlık nedeniyle çeşitli sektörlerdeki Türk yatırımcıların son dönemde Balkan ülkelerine yatırımlarının arttığını ortaya koyuyor.

Haberde 7’si 2016’da olmak üzere son üç yılda Türklerin, Balkanlar'da 18 şirket satın alması gerçekleştirdiği bilgisi veriliyor.

Haberde son üç yılda sağlık, tekstil, lojistik,cam, otomotiv yan sanayii, beyaz eşya turizm alanında yapılmış yatırımlar, satın almalar ile yatırım kararlarına yer veriliyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfaeksiyon İhracatçıları Birliği Beaşkanı Hikmet Tanrıverdi, tekstil konfeksiyoncularının Balkanlar'a yatırımlarının nedenlerinden söz ederken, “Hammadde ürünlerine ugulanan anti damping vergileri, işgücünün pahalılığı, Balkan ülkelerinden verilen cazip teşvikler, Avrupa’ya yakınlık, birçok firmanın gitmesine neden oldu. Bazı firmalarda gitme hesabı içerisindeler. Bunların bazıları yeni yatırım, bazıları da Türkiye’deki kapasitelerini oralara taşıyorlar. Şu anki sürecin devam edeceğini düşünüyorum” değerlendirmesini yapıyor.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ise lojistik firmalarının, Balkan yatırımlarının temelinde, AB kısıtlamalarını aşma düşüncesinin yer aldığını söylüyor. Şener,”Bulgaristan’ın yerli firmalarını öne çıkarma isteğiyle AB kısıtlamalarıyla karşılaşınca, bunu aşmak için 7-8 sene önce firmalarımız, Balkanlar'da ciddi yatırımlara başladılar. Bulgaristan’da zorluk yaşanınca, bazı firmalar geri geldi. Bazılarıysa yatırımlarını Slovakya ve Romanya’ya aktardılar. AB tarafından Türk lojistik firmalarına getirilen kısıtlamalar sadece o sektörle sınırlı kalmıyor. Otomotiv, hazır giyim gibi hızlı çalışması gereken sektörleri de etkiliyor. Onların da Balkanlar'a yatırım yapmalarına yol açıyor” açıklamasını yapıyor.

Dünyanın dev otomotiv şirketlerinin bir kısmının montaj hatlarından bir bölümünü Balkanlar'a taşıması da özellklikle onlara hizmet veren Türk yan sanayi şirketlerinin bölgeye yatırım yapmasına yol açıyor. Haberde, Beyçelik Holding'in Romanya’ya yatırım yaptığı, Haksan’ın da otomotiv sektörüne yönelik kauçuk parça üretimi için Romanya’ya yatırım planladığı, Aktaş Holding'in de 2018’de fabrika kurma konusunu değerlendirdiği bilgileri de yer alıyor. Haberde, Arçelik, Acıbadem, Doğuş, Trakya Cam gibi firmaların Balkanlar'daki yatırımlarıyla ilgili bilgiler de yer alıyor.

AB ile sorunlar arttıkça, Türk firmalarına engeller sürdükçe, Balkanlar'daki AB ülkesi ülkelere Türk firmalarının yatırımları artarak sürecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar