Türk Lirası için kritik hafta

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Kurdaki yükselişi önlemek için alternatif politikalar izleyen Merkez Bankası 24 Ocak’ta faiz kararını açıklayacak.

Merkez Bankası önce haftalık repo ihalelerini kaldırarak Bankaları, BİST bankalararası repo piyasasına yönlendirmişti. Böylece örtülü bir faiz artırımı yapan Banka, BİST bankalararası piyasada bankaların borç alabilme limitlerini 11 milyar liraya düşürdü. Son olarak ise gerektiğinde gecelik repo miktarında kısıntıya gideceğini de belirterek piyasayı sadece faizi yüzde 10 olan geç likidite penceresine yönlendirdi.

Çarşamba günü ise döviz swap uygulaması başladı. Uygulamada %10 teminat ile dolar alınabilecek. Kısa vadede hem ödemeler hem de piyasanın dış ticaretten kaynaklanan açığı nedeniyle döviz ihtiyacının artması döviz kurlarında ani sıçramalar yarattığı düşünülüyor. Merkez Bankası bu hamlesi ile piyasaların ani döviz ihtiyaçlarını da karşılamış olacak. Aynı zamanda TCMB, TL likiditesini kendi ayarlamak istiyor. Yurt dışı swap maliyetini yükseltip TL miktarını düşürerek TL’yi güçlendirmeyi amaçlıyor. Nitekim off shore swap piyasasında faizler %5.5’tan %8.5’a yükselmiş durumda. Swap işlemleri TL üzerindeki oynaklığı azaltıcı etki yapabilir.

Uygulanan politikalar kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorun eksi reel faizler. Gelişmekte olan ülkeler arasında tek eksi reel faiz veren ülkeyiz. Faiz artırımı ile bu pozitife geçmediği sürece TL’de kalıcı bir değerlenme görmemiz pek mümkün görünmüyor. Merkez Bankası zor bir dönemden geçiyor. Bir tarafta ekonomik aktivitede bozulma ve enflasyonda yükseliş diğer tarafta ise kurdaki artış Merkez Bankası’nı zorluyor. 24 Ocak’taki toplantıda Merkez Bankası’nın politika faizi ve üst bantta 50 baz puan, geç likidite penceresinde ise 100 baz puan artış yapacağını düşünüyorum.

Mart ayına kadar 150-200 baz puan artış yapılması durumunda kurda bir rahatlama görebiliriz. Merkez Bankası’nın ufak faiz artışları yapıp alternatif politikalara devam etmesi ise kurdaki yükselişin devam etmesine neden olabilir. 27 Ocak’ta ise Fitch, not değerlendirmesini açıklayacak. Yatırım yapılabilir seviyedeki tek notun da kaybedilmesi Türk varlıklarından az da olsa yeni bir çıkışı tetikleyebilir.

3.70-3.75 bölgesi önemli destek olmakla birlikte 3.82’nin üzerinde 3.92-3.94 bölgesi yeniden test edilebilir. Sonrasında ise yeni zirve 4.10- 4.15 bölgesinde olabilir. Merkez Bankası’nın radikal kararlar alması ise TL’nin kırılganlığını azaltacaktır. Radikal kararlar sonrası 3.70-3.75 bölgesinin altında gelen bir fiyatlama görürsek 3.55-3.60 bölgesine kadar devam eden bir hareket olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017