Türkiye’de kadınlar arasındaki dayanışma çok güçlü

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis, 44 yaşında genç ve güçlü bir kadın. 2012-2015 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ve John Kerry’nin Yönetici Asistanı olarak görev yapan Davis, NATO’da Politika Danışmanlığı Vekilliği ve Politika Konsolosluğu; Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Özel Kalemliği gibi önemli görevlerde bulundu.

Hatta strateji yazımı konusundaki üstün başarısı dolayısıyla George Kennan ödülüne layık görüldü.

Geçtiğimiz sene ABD’nin İstanbul Başkonsolosu olarak atanan Davis, İstanbul’a aşık olduğunu söylüyor. Diplamasi kariyerine başlamadan önce, avukat olan Davis, “Çocukluğumdan beri avukat olmak istedim. Ama mahkemelerde hep erkekler vardı. O yüzden anneme avukat olabilir miyim diye sordum. Annem de, çalışırsam istediğim herşeyi olabileceğimi söyledi. Bu benim için çok önemliydi” yorumlarını yapıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Arnavutköyde’ki rezidansında bir davet düzenleyen Jennifer Davis, “Güçlü kadınlar bana ilham veriyor. 1969 yılında, ABD’de kadın işgücü istihdamın üçte birine denk geliyordu. Bugün ise yarısını temsil ediyor” diyor.

Davis, kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin; ülkelerin kalkınması için vazgeçilmez önem taşıdığını söylüyor ve “Türkiye’de çok güçlü kadınlar var. Özellikle iş kadınları çok başarılılar” diye ekliyor.

Jennifer Davis son dönemde kadınlarla ilgili gerçekten etkilendiği iki önemli gelişmeye de dikkat çekiyor.

Bunlardan birisi Washington DC’de yüz binlerin katıldığı büyük kadın yürüyüşü. Farklı toplumsal hareketlerin bir araya gelerek düzenlediği yürüyüşe, ABD’nin diğer kentlerinde ve altmıştan fazla ülkede destek yürüyüşleri düzenlendi. Tüm dünyada iki milyondan fazla kişi, kadın haklarını savunmak için sokaklara çıktı.

Davis’i etkileyen bir diğer konu ise, Türkiye’de kadınların birbirlerini desteklemek için kurdukları ağ ve dayanışma. Davis, özellikle KAGİDER’in çalışmalarını yakından izlediğini ve girişimci kadınlara verilen desteğin çok önemli olduğunu söylüyor.

İş dünyası ve siyasetin kadınların enerjisine ihtiyacı olduğu söyleyen Davis, bu konuda olumlu gelişmeler olsa da, kadınların önünde hala çok sayıda engel olduğuna dikkat çekiyor. Eşitsiz ücretlendirme, ev-iş dengesinin kadınların lehine olmaması ve aile içi şiddet dünya genelinde kadınların karşı karşıya kaldıkları en büyük sorunlar olmaya devam ediyor.

Davis bu kapsamda, Türkiye’nin 2011’de kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak anılan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni imzaladığını hatırlatıyor.

İstanbul Sözleşmesi, imzalayıp onaylayan ülkelere, fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet türlerini önlemek için gerekli yasal önlemleri alma yükümlülüğü getiriyor.

Fark yaratmak için, daha iyi bir dünya için güçlü kadınlara ihtiyacımız var. İmzaların, gerçek hayata yansıması gerekiyor.

ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis’in de dediği gibi; ihtiyacımız olan olumlu ve iyi enerjiyi dünyaya kadınlar getirecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar