Üç başkandan 3. çeyrek durgunluğu değerlendirmesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Son dönemde “durgunluk” sık sık dile getirilen konu oldu. O nedenle yurdun üç farklı bölgesinden üç sanayi odası başkanına “Bu yılın 3. Çeyreğini geçen yılla durgunluk açısından kıyaslamalarını istedim. Durgunluk nedenlerini açıkladılar. Geçen yıl seçimlerin, bu yıl 15 Temmuz’un durgunluğa sebep olduğunu belirttiler.

BTSO başkanı İbrahim Burkay’ın değerlendirmesi:

“Geçen yılın üçüncü çeyreği de kolay değildi. Üst üste iki seçim yaşadığımız için durgunluk söz konusuydu. İçeride bu yıl üçüncü çeyrekte yine durgunluk var. Bütün bunlar ekonomide bozulmalara neden oluyor. Bu yılın üçüncü çeyreğindeki olumsuzluğa 15 Temmuz darbesi neden oldu. Bildiğiniz gibi Avrupa’da temmuzun 3. çeyreğinden ağustosun 3. çeyreğine her yer kapalıydı. Buna karşılık ağustosta geçen yıl ağustosuna göre ihracatta Bursa’da yüzde 18 artış oldu. Bölgemizde üçüncü çeyrekte ihracatta artış oldu, iç piyasada ise durgunluk var.

Geçen yıl kolay değildi. Bu yıl da kolay değil. 15 Temmuz’da milletin koyduğu dik duruş moral yarattı. Bunu yatırıma döndürmemiz lazım. Teknosab’ı hayata geçirip bölgemizde yatırımlarımızı artırmalıyız. İşadamlarımız da bu bölgede yatırıma istekliler.

AB ve ABD’deki olumsuz algıyı düzelterek, yeni yatırımlarla büyümemizi yüzde 4’ün üzerine çekmeliyiz. Durgunluğa son verecek önlemleri almalıyız.
Ankara Sanayi Odası başkanı Nurettin Özdebir:

“Bu yılın birinci çeyreği bizim bölgede işler güzeldi, hareketliydi. 2. çeyrekten itibaren yatırım mallarında yavaşlama oldu. 3. çeyrakte 15 Temmuz sonrası yavaşlama devam ediyor. Canlanmamız lazım.

Bunun için hükümetin tedbirleri önemli olacak. Hazırladıkları "Üretim Reformu Pateti"ni bizlere de gönderip görüşlerimizi aldılar. Birçok alanı kapsayan bu çalışma keşke iki sene kadar önce hayata geçebilseydi.

Bizim bölgemizde üçüncü çeyrek, geçen yıla göre daha durgun geçiyor. Beklentimiz Üretim Reformu Paketi'nin bir an önce hayata geçmesi. Onunla birlikte daha canlı bir döneme gireceğimizi düşünüyorum.

Erzurum Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik:

“Geçen yıla göre bölgede bu yıl üçüncü çeyrekte düşüş var. Durgunluk arttı. Buna üst üste gelen olaylar neden oldu. Kıştan çıktık, ramazan, bunun ardından bayram. 15 Temmuz darbesi, ardından Kurban Bayramı'na geçtik. Sezon da geçti. Bizde artık inşaatları belediyeler yapıyor. Bu yüzden özel sektörün inşaatçılığı da bölgede zayıfladı. Piyasanın canlanması için birbirimize kenetlenmeliyiz. Hükümetin yeni reformları hayata geçirmesiyle şahlanmalıyız. Herkesi kucaklayarak yola devam etmemiz gerekir.”

Görüldüğü gibi üç oda başkanı da bu yılın üçüncü çeyreğinde durgunluğun arttığını, geçen yılın üçüncü çeyreğinin de durgun olduğunu belirtiyorlar. Alınacak önlemlerle durgunluğun aşılabileceğine inandıklarını söylüyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar