Ukrayna’nın rüzgarına 50 milyon euroluk yatırım

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Kiev ile Moskova arasında yaşanan siyasi kriz devam ederken, enerji ihtiyacının büyük kısmını Rusya’dan sağlayan Ukrayna’da alternatif kaynaklar öne çıkmaya başladı. Geçen yılı Rusya’dan hiç doğalgaz almadan geçiren Ukrayna’da şimdilerde güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji alanına yatırımları artmış durumda. Bu yatırımlara ilgi gösterenler arasında Türkler de var.
Hatırlanacağı gibi Güriş Holding, 250 MW’lık rüzgar santralini tamamlamak üzere. Güriş’in açtığı bu yoldan bir başka Türk şirketi daha gitme kararı aldı. Türk şirketi Atlas Global Energy LLC, ülkenin batısında bulunan Polonya sınırındaki Lviv kentinde rüzgar santrali inşaa edecek.

İlk fazda 20 MW’lik santral yapılacak

Atlas Global Energy LLC tarafından inşaa edilecek santral ilk etapta 20 Megawatt (MW) gücünde olacak. 20 milyon euroluk ilk faz yatırım, ilerideki dönemde artacak. Lviv Bölgesel İdare Başkan Vekili Rostyslav Zamlinsky ile Atlas Global Energy LLC'nin kurucusu Enis Fakioğlu tarafından bu yatırıma yönelik mutabakat anlaşması geçen hafta imzalandı. Türk şirketin kurucusu Fakioğlu, "İlk aşamada rüzgar enerjisi istasyonunun kapasitesi 20 megawatt olacak. Ancak ilerideki dönemde bu yatırım 50 MW’lık bir sürece girecek" dedi. 50 milyon euroya ulaşacak bu yatırım için gerekli onayları beklediklerini anlatan Fakioğlu, "Rüzgar türbinleri 2018’de kurulacak” diye konuştu. Lviv Bölgesel İdare Başkan Vekili Rostyslav Zamlinsky, bölgenin kalkınması stratejisi içerisinde öncelikli olanın bu projeyi gerçekleştirmek olduğunu ve bu nedenle çalışmaları kolaylaştıracaklarını anlattı. Zamlinsky, yakın dönemde ülkenin başka bir bölgesi olan Skolivsky’de de alternatif enerji kaynaklarına yönelik projeleri hayata geçireceklerini kaydetti.

Coca-Cola’da iki ayrılık bir dedikodu

Küresel iş dünyasında bir Türk profesyonelin geldiği en önemli görevi üstlendi Coca-Cola’nın CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent. 2008’de kaptan köşküne oturduğu CEO’luk koltuğunu Kent, 1 Mayıs 2017 itibarıyla Operasyonlar Üst Yöneticisi (COO) görevini yürütmekte olan James Quincey’ye devredecek. 9 Aralık’ta Coca-Cola, Muhtar Kent’in şirketin üst yönetimi planlamasına ilişkin sunduğu öneriyi Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile kabul ettiğini duyurdu. Açıklamada Kent, Başkanlık görevini sürdürecek, ancak CEO’luktan ayrılacak.
Muhtar Kent’in CEO’luktan ayrılma süreci aslında ilginç bir detayı da gözler önüne serdi.

120 bine yakın çalışanı bulunan Coca-Cola, Kent'in liderliğindeki 8 yıllık süreçte yaklaşık 1000 ürünle marka sayısını genişletti ama şirketin en önemli hissedarı olan Warren Buffett’la da arası pek iyi olmadı.

2014’te yaşananlar bunun en somut örneğiydi. Ama önce kısaca Buffett’ın Coca-Cola’daki gücünü anlatmalı. 75 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin işadamlarından biri olan Berkshire Hathaway’in patronu Warren Buffett’ın 400 milyon Coca-Cola hissesi bulunuyor. Bu hisselerin değeri 16.4 milyar dolar. Buffett’ın şirketteki ise payı yüzde 9.

“Coca-Cola ile savaş istemiyorum”

Gelelim 2 yıl öncesine. ABD’deki CNBC televizyonuna konuk olan Warren Buffett, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent ile buluştuğunu ve şirketin üst yönetimi için kabul edilen ödeme planını aşırı bulduğunu ilettiğini söylemişti.

“Coca-Cola ile savaşmak istemediğini” programda anlatan Buffett, bu nedenle ödeme planı oylanırken çekimser kaldığını, ancak bu konudaki “mutsuzluğunu” açıkladığını ifade etmişti. Coca-Cola’nın yönetimiyle savaş yaşamak istemeyen Buffett’ın Muhtar Kent ile arasının bu konudan dolayı çok dostane olmadığı aşikar. Gelelim Kent’in CEO’luğu bırakma ile Buffett arasındaki ilişkiye.

Buffett’ın oğlu, Kent’ten bir gün önce ayrıldı

8 Aralık’ta; yani Kent’in görevden ayrılacağına yönelik açıklamanın bir gün öncesinde ise Coca-Cola’da bir ayrılık olayı daha yaşandı. Warren Baffett’in oğlu Howard Buffett, Coca- Cola Yönetim Kurulu Üyeliği görevinden ayrıldı. ABD piyasaları bu iki ayrılığı “spekülasyon” olarak yorumladı ve bir de üzerine “Buffett, Coca-Cola’daki varlığını azaltacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.

Buffett bu...

Kent’in CEO’luktan ayrılmasını “Kent, son 8 yılda mükemmel bir yönetim gösterdi” diye anlatan Buffett, köşke çıkacak yeni kaptanı ise “James’i tanırım ve severim. Şirketin onu yeni görevine getirmesiyle akıllı bir yatırım yaptığını düşünüyorum” sözleriyle övdü. İki gün arayla alınan iki ayrılık kararının Coca-Cola’nın geleceği için nasıl bir etki oluşturacağını zaman gösterecek.

İlk bankamız 145 yıl yaşadı

Geçtiğimiz hafta İtalyan hükümeti, finansal anlamda büyük bir operasyona imza attı. Zor bir dönem yaşayan, ülkenin en büyük 3'üncü bankası Monte dei Paschi di Siena'nın kurtarılması için 20 milyar euroluk bir fonun devreye alınması için onay verildi. İtalyan banka, sadece finansal anlamda değil, tarihi anlamda da Roma yönetimi tarafından büyük önem sarf ediyordu. 1472'de kurulan 554 yaşındaki Monte dei Paschi di Siena, dünyanın en eski bankası unvanına sahipti.

Peki ülkemizde finans kurumlarının öncüsü hangisidir?

Bu unvan 1856 yılında kurulan Osmanlı Bankası'na ait. Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan bankanın temelleri Fransız Mayer Amachel Rothschild ile İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani ortaklığıyla atıldı. Hem Osmanlı hem de Türkiye'de bir çok projenin temelinde imzası bulunan bankanın Makedonya'dan Suudi Arabistan'a İngiltere'den Mısır'a geniş bir coğrafyada şubeleri vardı. Banka, 2001 yılında Körfez Bank ile birleşti ve Garanti Bankası'nın bünyesine dahil oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar