Uluslararası ilişkilerdeki trafik artıyor

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Fransa’daki seçimlerin ilk turundan kötü bir sürpriz çıkmaması, piyasalarda beklenilenin de ötesinde bir iyimserlik yarattı. BIST’in ve TL’nin de bu iyimserlikten yeterince faydalandığını söylemek mümkün. BIST 100 Mayıs 2013’teki tarihi zirvesini geçerken Dolar/TL kuru da 3,57’ye kadar geriledi. Bugün de dahil haftanın geri kalanında ise biraz daha iç gelişmelere dönme ihtimalimiz yüksek. Bugün gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve Cuma günü açıklanacak enflasyon raporu yurtiçi piyasalar için önemli olacak. PPK’dan faiz oranlarında herhangi bir değişiklik kararı çıkmasını beklemezken, para politikasındaki sıkı duruşun korunacağı mesajının tekrarlanmasını bekliyoruz.

Cuma günü açıklanacak enflasyon raporunda da ana konunun bu olacağı kanaatindeyiz. TCMB’nin faizlerde beklediğimiz gibi değişiklik yapmamasının kurları sınırlı da olsa yukarıya ittiğini görebiliriz.  Buna karşın fonlama maliyetinde artışa neden olacak yeni bir düzenleme, uluslararası piyasalardaki uygun koşullarla birleşince kurları hızla aşağıya itebilir ve bu yılın yeni dipleri görülebilir. Orta vadede ise uluslararası toplumla ilişkiler ön planda olacak gibi. Nisan ayı sonu itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun bir diploması trafiği başlıyor. 30 Nisan’da Hindistan, 3 Mayıs’ta Rusya, 14-15 Mayıs’ta Çin, 16-17 Mayıs’ta ABD liderleri ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı’nın bu yoğun trafiğindeki mesajlar ön plana çıkabilir. Özellikle son dönemde Suriye politikası başta olmak üzere ABD ile ilişkilerde esmeye başlayan olumlu hava için 16-17 Mayıs toplantısı önemli olacaktır.

Bu toplantı öncesinde 5 Mayıs’ta Türkiye’nin kredi notu güncellemesi bulunan S&P’den verilecek mesajlar da ön palan çıkabilir. Bunların yanında son dönemde kopma noktasına gelen AB ile ile ilişkiler içinde Cumhurbaşkanı’nın 25 Mayıs’ta Brüksel’de AB komisyonu ile yapacağı görüşmeler önemli olacaktır. Piyasa tüm bu görüşmelerden yeni dönemde uluslararası ilişkilerdeki konumlanma konusunda mesaj arayacaktır. Piyasadaki genel algı batı ile entegrasyonun ve işbirliğinin devamı yönünde verilecek mesajların piyasayı pozitif etkileyeceği yönünde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar