Un ihracatı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Un önemli bir ihraç ürünümüz oldu.. Küçük değirmenler hariç üretimi sürdüren 700 un tesisi var. Bu tesisler yaklaşık yüzde 65 kapasite ile çalışıyor.

Az sayıdaki tesis ise ihracata dönük üretim yapıyor.

2015 yılında 3 milyon tona yakın un ihraç edildi. 1 milyon dolara yakın ihracat geliri elde edildi. İhracat pazarındaki her 4 kilo unun 1 kilosunu Türkiye satıyor.

Ancak ihraç edilen unların buğdayının tamamına yakını ithal buğday. Un ihracatçıları ülkede buğday üretiminin yetersiz olduğu için değil, kaliteli ve ucuz buğday arayışında ithal buğday kullanıyorlar.

Un ihracatçıları buğdayın kilosunu yaklaşık 21 centten ithal ediyor, unu 31 centten ihraç ediyorlar.

Buğday üretimimiz yılına göre 19.5 milyon ton ile 22.5 milyon ton arasında değişiyor. Yurtiçi tüketim 16 milyon ton, tohumluğa ayrılan buğday 2 milyon ton dolayında. Kalanını 4-4.5 milyon tonunu ihraç ediyoruz.

İhracata dönük un ve unlu mamuller üretimi için ve Türkiye’de üretilemeyen türlerden 4- 5 milyon ton dolayında buğday ithalatımız var.

Kendi buğdayımız yanında ithal edilen buğdayla un ihracatında dünyada birinci sıradayız. Makarnada 2’nci, bisküvide ise 8’inci sıradayız. Dış ticaret verilerine göre 4.4 milyon ton buğday ithal ediyoruz. Buna karşılık un, makarna ve bisküvi olarak 5.7 milyon ton ihracat gerçekleştiriyoruz.

Un ihracatı, un fabrikalarına iş imkanı yaratıyor. Fazla kapasitenin kullanımına imkan verirken, döviz geliri sağlıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018