Web siteniz ile yeni pazarların kapısını açın

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Küçük işletme sahibiyseniz çok yerel bir müşteri tabanına odaklanıyor olabilirsiniz. Bu görüş 2015’te GoDaddy tarafından yetkilendirilmiş Türkiye’deki küçük işletmeler ile yapılmış bir araştırma(*) ile doğrulandı. İnternete geçiş yapmayı planlayan katılımcıların çoğu bir web sitesinin en iyi yerel anlamda bir büyüme konusunda yardımcı olacağını düşündüklerini belirtti. Yani Türkçe ve yerele uygun bilgilerin olduğu bir web sitesi kurmaya odaklanacaklar.

Peki ya daha büyük düşünürsek? Sadece Türkçe dil seçeneği olan bir web sitesi veya sadece yerel kitleyi ilgilendiren bilgiler ile hem ülke içindeki hem yurt dışındaki potansiyel müşterilerinizi kaçırıyor olabilirsiniz. Yakın gelecekte büyüme planınız olmasa da, planlamanızın erken aşamalarında web sitenizi daha geniş bir kitleye hitap edecek şekilde yapılandırmak, daha sonra işletmeniz ve sektörünüz geliştikçe yeni pazarlara açılmak ve yeni müşteri kesimleri ile bağlantı kurmak için temel oluşturmanızı sağlayabilir.

- Web sitenizi oluştururken global düşünün.
Henüz farklı diller veya ülkelere özgü görseller istemiyorsanız bile daha sonra kolayca ekleyebileceğinizden emin olun. Belirli görseller, dil veya konuma özel içerikler, ürün kodları, para birimleri web sitenize sabit kodlanmış olmasın ki daha sonra güncelleme yapma esnekliğiniz olsun.

- Girmek istediğiniz ana pazarları belirleyin.
Yeni pazarlara yayılmaya karar verdiğinizde en baştan büyük oynamayın. Girmek istediğiniz, ürün veya hizmetleriniz ile ilgilenebilecek en fazla potansiyel müşterinin bulunduğu ana pazarları belirleyin. Böylece yeni pazarlara yayılmanın sizi nasıl etkileyeceğini görebilir ve bir anda çok fazla yük altında kalmazsınız.

- Hedef pazarınızdaki anahtar kelimeleri araştırın.
Sektörünüz ile ilgili yerel anahtar kelimeleri araştırarak yerel arama motorlarında bulunma şansınızı artırabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcı sektörünüzün yerel karşılığını anlamak için iyi bir başlangıç noktası olabilir.

- Web sitenizin yapısını belirleyin.
Web sitenizin dil bazlı veya ülke bazlı olabilir. Her ülke için belirli alan adı belirleyebilir, farklı diller için alt alan kullanabilir veya farklı dil seçenekleri olan tek bir web sitesi kurmayı düşünebilirsiniz.

- İçeriğinizin profesyonel çevirisini yaptırın.
İçeriğinizin gramer açısından doğruluğu çok önemli. Bunun yanı sıra yerel terminoloji ve pazarda kullanılan ifadeleri kullanan kaliteli bir çeviri ile web siteniz daha profesyonel görünecektir. Ayrıca hedef pazarlarınıza bağlı olarak farklı lehçeleri dikkate alarak insanları rahatsız etmekten kaçının.

- Yerel görseller kullanın.
Web sitenizde manzara veya bölgesel simge görselleri, kültürel örnekler varsa bunları farklı pazarlar için kişiselleştirerek müşterilerinizin size daha yakın hissetmesini sağlayabilirsiniz.
- Konum belirlemek için metadata (üst veri) kullanın.
Potansiyel bir müşterinin bulunduğu ülkeninkinden farklı bir dil tercihi olabilir. Doğru konumu belirleyerek ilgili içerik ve para birimini sunabilirsiniz.
Bu konuları aklınızda bulundurarak işletmenize yeni kapılar açmak için web sitenizi şimdi ve gelecekte nasıl kullanmak istediğinizi düşünmekte yarar var.


Stefano Maruzzi Kimdir?

Londra’da yaşayan GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, GoDaddy’nin İngiltere, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi açılımına liderlik etmektedir. Maruzzi ve ekibi, KOBİ’lerin dijital kimliklerini oluşturmalarına ve online faaliyetlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmaya odaklanmıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar