Yedi kadın kahramandan 7 ders

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

“Women's History Month”, dünya genelinde kadınların tarihe ve modern topluma yaptıkları katkıları kutlayan bir ay olarak belirlenmiş. Bu kutlama, ABD, İngiltere ve Avustralya’da 8 Mart Kadınlar Günü’ne denk geliyor. Kanada’da ise ekim ayında kutlanıyor.

Women’s History Month, geleceğin kadın liderlerini olduğu kadar, inovasyonda söz sahibi olacak kadınları da destekliyor; kültürler arası farkındalık yaratıyor; kadınların geçmişi anlamasını ve geleceğe dair umutla bakmasını hedefl iyor; farklı olmanın iyi olduğunu savunuyor. İngilizcede “heroe” kahraman anlamına geliyor. Women’s History Month, bu kelimedeki “erkek” anlamına gelen “he” hecesinin yerine kadın anlamına gelen “she” hecesini koyuyor ve “sheroe” kelimesini türetiyor. Yani kadın kahraman.

Dünyada kadın kahramanların sayısı çok fazla. Women’s History Month, bu kadın kahramanlardan yedi tanesini seçmiş ve onların sözlerini geleceğin kadın kahramanlarına yol gösterecek yedi “ders” haline getirmiş:

1. “Acıkırsam yemek yerim. Susarsam, su içerim. Bir şey söylemem gerektiğini hissedersem, söylerim.”– Madonna

Güç size sunulmaz, bunu almanız gerekir. Akıllı kadınlar yaşamak, toplumlarını olumlu etkilemek için izin istemezler. Sizi ne mutlu ediyorsa, onu yapın.

2. “En cesur hareket, kendinizi düşünmektir. Buna izin verin.” – Coco Chanel

Kuralları yeniden yazın; cesur olun; ne istediğinizi açıkça dile getirin. Tutkularınızı uyandırın; hayallerinizi yaşayın.

3. “Kendinize, içinizdeki isteğe ve arzuya saygı duymaktan daha büyük bir armağan veremezsiniz. Siz bu nedenle doğdunuz ve bu sayede gerçek anlamda yaşayacaksınız.” Oprah Winfrey

Oprah Winfrey, kadınları varoluş nedenlerini gerçekten anlamaya çağırıyor; çünkü ancak neden yaşadığınızı anladığınızda, hak ettiğiniz hayatı yaşamaya başlıyorsunuz.

4. “Açılan her kapıdan girecek kadar akıllıyım” - Joan Rivers

Başarılı kadınların ortak noktası, tüm engellere rağmen, karşılarına çıkan fırsatları değerlendirmeleridir. Her ne kadar yeni kapalar cesaret kırıcı olsa da, ya kapıyı çalmalı, ya da yeni bir yol yaratarak kendi kapınızı inşa etmelisiniz.

5. “Eğer yürüdüğünüz yolu sevmiyorsanız, yeni bir yolun taşlarını döşemeye başlayın.” Dolly Parton

Farklılık bir engel değildir, tam tersine yeni bir yol yaratma fırsatıdır. Kadınlar, hiçbir yol kalmadığında, yeni bir yol yaratabilme becerisine sahipler.

6. “Hayal ederim, çok çalışırım, sahip olana dek zorlarım, düşmanlarımla mücadele ederim.” Beyoncé Knowles Carter

Hayat hayal kurmaktır, ancak çok çalışarak hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sahip olduğunuzda güçlenirsiniz, kimse hayallerinizi elinizden alamaz. Amacınıza sahip çıkın; size karşı gelenlere kulak asmayın, çünkü onlar her zaman olacaktır.

7. “Ebeveynler çocuklarına, güzelliğin ve gücün farklı olmaktan kaynaklandığını anlatmalılar” Maya Angelou

Kadınlar, düşünsel, kültürel ve deneyimsel açıdan ‘biricikler’. Genç kadınalara bu sahip oldukları farklılığın, çok büyük bir zenginlik olduğunu anlatmamız gerekiyor.

Okula giden nineler!

Hindistan’ın Phangage köyünde nineler ellerine abaküsleri ve küçük kara tahtaları ile her gün okula gidiyorlar. Amaçları okuma yazma öğrenmek.

Phangage köyünün bulunduğu Maharashtra bölgesinde, kadın okur yazarlık oranı erkek okur yazarlık oranının üçte birinin altında. Her ne kadar yeni nesilde bu oran daha yüksek olsa da, yaşlı kadın nüfusunun çok büyük bir bölümü okuma-yazma bilmiyor. Çünkü eskiden, kız çocukları okula gönderilmiyormuş.

Bugün ise nineler, harfleri görmekte zorlansalar da, perşembe günleri dışında, haftanın her günü okula gidiyorlar. Çünkü, en büyük istekleri, okumak.

Bu ninelerden birisi 90 yaşındaki Ansuya Deshmukh. Anne ve babası işçi olan Ansuya, 10 yaşında evlendirilmiş. “Kitap alacak, elbise alacak paramız yoktu” diyor Ansuya, The Huffigton Post gazetesine verdiği röportajda. Geçtiğimiz yıl, yani 89 yaşında, ismini yazmayı, imza atmayı, alfabeyi ve 21’e kadar saymayı öğrenmiş.

Ninelere okuma-yazma öğreten okulun kurucusu ise 41 yaşındaki Yogendra Bangar.

Bangar’ın bu okulu kurma kararı almasının nedeni de ilginç. Nineler, 17. yüzyılda yaşamış ve köyde her yıl anılan kral Chatrapati Shivaji Maharaj’ın hayatını okumak istediklerini söylemişler ve ondan bir okul kurmasını istemişler.
Bangar sayesinde, nineler Kral’ın hayatını okuyabiliyorlar. Belki önümüzdeki günlerde, internet kullanmayı öğrenmek de isteyebilirler. Ne de olsa “öğrenmenin yaşı yok” yeter ki isteyelim…

“Çok zor yapamazsın” diyenler olacak... Onları duymayın!

Sürekli değişen koşulların ışığında kılavuz olarak alınan, fikirleri değiştirebilme becerisine sahip kadınların hikayeleri ile Binyaprak sayfamızda yolumuza devam ediyoruz. Bu hafta Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya İletişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Itır Erhart’ın ilham veren hikayesini paylaşmak istiyoruz sizlere.

Ağırlıklı olarak tıp eğitimi alan bir ailede tıp okumak istemediğine çok küçük yaşlarda karar verdiğini, baba ve annesinin üniversitede ders veren arkadaşlarının sürekli gençlerle birlikte ve sürekli bilgi üretmelerinden etkilenerek ilkokul çağlarından itibaren öğretim üyesi olmayı kafasına koyduğunu anlatıyor Erhart.

Sivil topluma ilgi duymasının, psikiyatrist olan babası ile birlikte çok küçük yaşlardan itibaren psikiyatri servislerine gittiğini, bu yüzden madde bağımlılarının toplum dışına itilmesiyle çok küçük yaşlarda tanıştığını ve babasının yürüttüğü sivil toplum çalışmalarına ortaokul yaşlarından itibaren katılmasıyla başladığını belirtiyor.

İngiliz Edebiyatı okurken hocalarının İstanbul’un dezavantajlı bölgelerindeki çocuklara ders vermeleri konusunda yönlendirmeleri ile sivil toplum çalışmalarına aktif olarak başlayan Itır Erhart; 2008 yılında birkaç arkadaşı ile birlikte “Adım Adım” platformunu kurduklarını anlatıyor. Adım Adım, bireyleri, spor yoluyla harekete geçirerek Türkiye’deki çeşitli sosyal sorunlara çözüm üretmeye yönlendiriyor.

“Bir sivil girişime de başlasanız, kitap yazmak da isteseniz, mutlaka size yapamazsın diyenler olacak. Lütfen onları duymayın ve yolunuza devam edin” diyen Itır Erhart’ın gençlere çok önemli bir tavsiyesi var: “Bana da dediler ama ben vazgeçmedim siz de lütfen vazgeçmeyin. Ben yaptıysam siz de yaparsınız.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar