KOSGEB’den “proje bazlı” destek

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Ankara Sohbetleri’nin konuğu olarak, arkadaşlarımız Ferit B. Parlak ile Hüseyin Gökçe’nin sorularını yanıtlarken, yeni dönem çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor. Recep Biçer, bunlardan en önemlisinin KOSGEB’in, desteklerin önemli bölümünü, her gelene değil proje bazlı taleplere yönlendireceklerini belirtiyor olması. Biçer, başvuruları dönemlere göre takvime bağlayacaklarını ve KOSGEB desteklerini teknoloji ağırlıklı, Ar- Ge, inovasyona dayalı üretime ağırlık vermeye dönük artıracaklarını açıklıyor. 

Recep Biçer’in açıklamasında KOSGEB desteklerindeki dönüşümü anlatan altını çizdiği bazı satır başları şöyle: 
• KOSGEB artık her gelene değil, projesi olana destek verecek .Kaynaklarının büyük kısmını teknoloji ağırlıklı üretim alanlarına yönlendirecek. Desteklerde Ar-Ge ve inovasyon ön plana çıkacak. 
• Holdingler ekonomimizin lokomotifiyse, KOBİ’ler farklı yükler taşıyan vagonlar olarak değerlendirilecek. Takvime bağlanacak KOSGEB destekleri, destek kalemlerine göre bütçeleri belirlenecek. 
• KOSGEB’in çağrı modeli bugünkünden farklılaştırılarak, proje çağrısına dönüştürülecek. Bütçesi ve zamanı belli kontrollü bir uygulama gündemde olacak. 
• KOSGEB destekleri dünya ihracatından daha fazla pay alan, özgün tasarımlı yüksek katma değerli ürünleri çoğaltıcı özellikler içerecek. Bunu 3Y modeli ile ele alacak. Yerli-Yenilikçi ve Yeşil. Bugün yüzde 4’ler düzeyinde olan bu 3Y üretimlerini desteklerle AB ülkelerindeki yüzde 15’ler seviyesine yükseltme amaçlanacak. 
• 2015 yılında 580 milyon lira kadar kaynak olacak. Bunun bir kısmı cari giderlere ayrılırken, KOBİ’lerin finansa erişimi için Kredi Garanti Fonu ile birlikte çalışma yürütülecek. Bu teminat sorununun çözümüne kolaylık getirecek. 
• KOBİ Borsası için BIST ile görüşmeleri sürdürülecek. Her KOBİ’yi değil, BIST kriterlerine uygun olanları borsaya açma kararı alınabilecek. 
• Hizmetleri yerinden sunabilmek için 10 yeni Hizmet Merkezi Müdürlüğü açarak 81 ildeki merkez sayısı 88’e yükseltildi. TEKMER’lerin verimleri ele alınıyor.. Bazıları heveslerine karşın zamanla tabela kuruluşlarına dönüşüyor. Onları kapatmayacağız ama daha alt seviyede faaliyet izni vereceğiz. 
• KOSGEB 1990 yılında kuruldu. 2010 yılı sonunda girişimcilik eğitimleri başladı. Toplam 300 binin üzerinde eğitim verildi. İnsanların bu eğitim ile kendi sınırlarını tanıyarak hareket etmelerini sağlıyoruz. 
• 2010 yılından bu yana 70 bin işletmeye 1.2 milyon liralık destek sağladık. Desteklerimizle 17 bin kişi girişimci oldu. 2 bin 500 işletme Ar-Ge desteği aldı. 182 işletme KOSGEB desteğiyle işbirliği gerçekleştirdi. 
• Desteğimizin parasal kısmı 30 bin liraya kadar hibe, 70 bin liraya kadar geri ödemeli destek. 70 bin liralık kredi sıfır faizli 2 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli. 

KOSGEB Başkanı'nın açıklamalarına göre, destekler bundan böyle daha kontrollü ve daha uygun dağıtılacak. Dağıtımda katma değerli ürünler ve projeye dayalı başvurular öncelik alacak. KOSGEB’in kuruluşunun 25. yılında bu yeni yapılanmasının başarılı olmasını dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar