'Dünyadaki tüm KGF'lerin üzerinde fon oluşturacağız'

Bursalı ihracatçı firmalara KGF ve Eximbank destekleri ile kredi imkanlarını anlatmak üzere Uludağ İhracatçı Birlikleri'nce organize edilen toplantıya katılan KGF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, "Dünyadaki tüm KGF'lerin üzerinde fon oluşturacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursalı ihracatçı firmalara KGF ve Eximbank destekleri ve kredi imkanları anlatıldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri'nce düzenlenen toplantıda konuşan KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, KGF'den Bursa'nın Türkiye ortalamasının üstünde fayda sağladığını söyledi. KGF'nin alacağı destek tutarının 25 milyar liraya yükseltilerek, toplamda 250 milyar liralık kredi hacmi yaratılacağını anlatan Yavuz, bu sayede Türkiye'deki tüm bankaların KOBİ kredilerinin yüzde 75'i kadar yeni kredi hacmi yaratmış olacaklarını bildirdi.

Yavuz, "Hükümetin bize verdiği şansla dünyadaki tüm KGF'lerinin üzerinde bir fon oluşturacağız. Var olan 20 milyar liralık fonu 250 milyar liraya ulaştırmak için sözleşmeler hazırlanıyor. Özkaynaklardan 2.8, hazineden sağlanan kaynaklarla 20 milyar TL kefalet verme imkanımız var" dedi.

İSMET GERGERLİ:
Bursa, Türkiye ortalamasının üstünde kredi kullanıyor

KGF'nin, 250 milyarlık kaynakla büyümeye yüzde 1.5 civarı katkı sağlayacağını ifade eden KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Türkiye büyümesinin de bu sayede 4.2 bandında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti.

Bursa'da mevduatın krediye dönüşüm oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Gergerli, "Türk bankacılık sistemi, 100 lira mevduata karşılık 119 lira kredi kullandırırken, Bursa'da 158 lira kredi kullandırılıyor. Batık kredi oranının da 2016 sonu verilerine göre Türkiye'de ortalama yüzde 3.1 iken, Bursa'da 2.5. Karşılıksız çek oranında ise Türkiye oranı yüzde 4 seviyesinde iken Bursa'da yüzde 4.4. Bursa'nın toplam kredileri 54 milyar TL. Mevduatı ise 35 milyar TL" diye konuştu. Gergerli, KGF'nin Bursa'da bugüne kadar 2 bin 867 firmaya kefalet verdiğini, toplam 663 milyon TL'lik krediye kefalet sağladıklarının bilgisini de verdi.

ADNAN YILDIRIM:
Eximbank Bursa irtibat ofisi şubeye dönüşüyor

Türkiye'deki 65 bin ihracatçının 7 bin 700'ü ile çalıştıklarını, Bursa'da ise 4 bin 272 ihracatçı firmanın 600'ünün kendileri ile çalıştıklarını belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise, "Hedefimiz hem kredi hem de sigorta programlarında ihracatçı firmaların tümüyle çalışmak. 2 milyar dolara yaklaşmasını hedefliyoruz" dedi. Eximbank Bursa irtibat ofisini Bursa Şubesi yapacaklarını da müjdeleyen Yıldırım, ayrıca Bursa'daki OSB'lerde de irtibat ofisleri kurarak temsilcilik oluşturacaklarının bilgisini verdi.

Bursa'dan sonra Adana ve sırasıyla diğer illerdeki irtibat ofislerini de şubeleştireceklerini söyleyen Yıldırım, "Öte yandan, sigorta tarafında gerçekleştirdiğimiz reyting sistemini son çeyrekte kredi tarafında da kuracağız. Bu kapsamda bankadan veya KGF'den mektup getirin, demeyeceğiz. Sistemi bu sene son çeyrekte deneyecek, yılbaşı itibari ile de peyderpey başlatacağız" diye konuştu. Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, KGF Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ile iş dünyası temsilcileri de katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir