HKTM AŞ KGF desteğiyle cirosunu yüzde 21 artırdı

Hidropar Hareket ve Kontrol Teknoloji Merkezi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Atıl, KGF tarafından KOBİ'lere sağlanan desteğin öneminin artık daha iyi anlaşıldığını vurguluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hidrolik, elektromekanik, robotik, mekanik ve otomasyon satış alanlarında yoğunlaşan HKTM AŞ, KGF-Denizbank desteğiyle 2016'da cirosunu yüzde 21 arttırma başarısı gösterirken, güçlenen sermaye yapısı ve ödemelerin vadeye yayılması sonucunda yeni yatırımlara odaklandı.

1998 yılında 3 kişilik ekip ile Hidropar Kocaeli Ltd. Şti. adıyla Bosch Rexroth ana bayi olarak kurulduklarını belirten Hidropar Hareket ve Kontrol Teknoloji Merkezi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Atıl, 2005 yılına kadar Erdemir AŞ gibi büyük demir çelik yatırımlarında etkin rol aldıklarını söyledi.

İki yıl sonra hidrolik sistem imalatını kendi bünyelerinde yapmaya başladıklarını söyleyen Atıl, "2010 yılında ilk Endüstriyel Robotlu projemizi yaptık, bir yıl sonra TÜBİTAK desteği ile Delta Robot projesini hayata geçirdik. Aynı yıl Sakarya'da ilk şubemizi açtık, onu 2013'te Ereğli'de açılan Batı Karadeniz şubemiz izledi" diye konuştu.

2013 yılında kurumsal yapılarını güçlendirerek HKTM AŞ adıyla anonim şirket unvanını aldıklarını vurgulayan Atıl, takip eden yılda Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle 30 kg kapasiteli paralel robotu ürettiklerini belirtti. Tunç Atıl, aynı yıl daha iyi hizmet verebilmek için bünyelerindeki montaj, devreye alma, kestirimci bakım ve 7/24 servis bölümlerini ayırarak, HKSM A.Ş. adıyla müşterilerin sorunlarını çözmede büyük avantaj sağlayan ayrı bir şirkete dönüştürdükleri bilgisini verdi.

Ar-Ge bölümlerinde daha önce hayata geçirdikleri robot projelerinin yanı sıra, güncel olarak TÜBİ- TAK desteğiyle Türkiye'de üretilmeyen servo hidrolik silindir projesi sürdürdüklerinin altını çizen Atıl, "Yine Boğaziçi Üniversitesi ile ortak çalışarak ön çalışmalarını yaptığımız işbirlikçi (insansı) robot projemiz hakem heyetinde değerlendirme aşamasında. Öğretilebilir zekaya sahip, insanlarla işbirliği yapan, onlarla çalışabilen, insansı bir robot olacak. Endüstri 4.0 konsepti bu proje ile en üst seviyeden ülkemize kazandırılacak. Yeni bir teknolojik yaklaşım ile ilk defa dünyada ilkler arasına gireceğiz" dedi.

Mühendislik gerektiren tüm mekanik ve otomasyon ürünlerini endüstrinin değişik sektörlerine uygulayabilme avantajıyla, piyasayı makro seviyede takip edebildiklerini dile getiren Tunç Atıl, "Hidrolik proje ve satış bölümümüzde projelendirme, müşterilerimizin taleplerine uygun olarak proje mühendislerimiz tarafından yapılarak, hidrolik devre şemaları, 3 boyutlu çizimler ve diğer dokümantasyonlarla teslim ediliyor. İmalat kapsamında hidrolik güç üniteleri, valf kontrol blokları, valf standları, test sistemleri, filtrasyon ve sirkülasyon grupları, aküazot tüpü standları yanında, ISO standartlarında hidrolik silindirler yer alıyor. Hidrolik silindirlerimizi ihraç etme girişimlerimiz var. Her yıl takriben 200 civarında hidrolik sistemi sanayiye kazandırıyoruz" diye konuştu.

Atıl, elektromekanik ve robotik bölümde; parça işleme ve kesme, besleme ve boşaltma, taşıma, paketleme ve kutulama, paletleme konularında robotik uygulamaları gerçekleştirme yanı sıra, özel makine/ hat çözümleriyle ekonomik ve güvenilir anahtar teslim sistemler imal etiklerini söyledi.

Tunç Atıl, "Bu alanda ağırlıklı olarak beyaz eşya sektörüne yapıştırma hatları kurmakla başlayan çalışmalarının, transfer hatları, taşıma sistemleri ve son olarak ta gıda sektöründe İstanbul Halk Ekmek Cevizli fabrikasında kurduğumuz el değmeden kamerayla kalite kontrolü sonrasında 6 eksen robotlarla tam otomatik ekmek sepetleme ve paletleme hattı uygulamasıyla devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"KGF desteğiyle ciro yüzde 21 arttı"

Türkiye'de genel olarak KOBİ'ler başta olmak üzere ciddi bir kaynak sıkıntısı çekildiğinin altını çizen Tunç Atıl, bu şartlar altında dış kaynak ihtiyacını karşılamak üzere bankalara başvuran KOBİ'lerin önüne teminat şartının sürülmesi, ipotek edilmek istenen taşınmaz varlıkların değerlerinin banka ekspertizlerinde neredeyse yarısı oranında çıkartılmasının da eklendiğinde, KGF'nin verdiği desteğin önemi daha da iyi anlaşıldığını kaydetti.

2016 yılında yüzde 20'si ihracattan oluşan satışlarını yüzde 21 arttırma başarısı yakaladıklarını belirten Atıl, "Ağırlıklı olarak proje bazında hizmet veren firmamızın proje sürecindeki finansman ihtiyacı, müşterilerimizin ödeme vadelerini uzatma eğilimiyle birleştiğinde, işletme sermayesi yetersiz kalabiliyor" diye konuştu.

"Denizbank'ın KGF desteği ile aracılığıyla ödemesiz dönemi de olan uzun vadeli Eximbank kredisine teminat sağlaması, gerek yatırım finansmanımızın uzun vadeye yayılması, gerekse işletme sermayesine katkıda bulunması açılarından bizim için çok yararlı oldu" diyen Atıl, bu desteklerin yaygınlaştırılmasının, pazarda yer alan KOBİ segmentindeki müşterilerinin de rahatlamasına yol açacağını, piyasalara zincirleme olumlu etkileri olacağını düşündüğünü aktardı.

Atıl, ödemelerinin uzun vadeye yayılmasıyla kazanılacak avantajı, ihracatın ciro içindeki payını arttırma yanı sıra, iç piyasanın dönemsel olumsuz etkilerini en aza indirmek ve yeni pazar payı elde etmek için yapılacak çalışmalarda değerlendirmek istediklerini kaydetti.

Başarılı çalışmaları ile 2 ödül birden aldı 

2015'in ikinci yarısında, 10 milyon liralık yatırımla 6 bin m2 alana sahip ve yeni teknolojileri bünyesinde barındıran çevreci fabrikalarına taşındıklarını vurgulayan Tunç Atıl,

"Bu yatırımımızla; çevre bilincinin gelişmesine, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine katkıda bulunan sanayi kuruluşlarının ödüllendirilmesi amacıyla Türkiye genelinde katılımla 22'ncisi düzenlenen Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu 2016 Çevre Ödülleri organizasyonunda tüm adaylar içinde en yüksek puanla birincilik ödülünü kucakladık. Aynı yıl Sürdürülebilirlik Akademisi'nin KOBİ dalında verdiği "Karbon ve Enerji Yönetimi" Sürdürülebilir İş Ödülü'nü aldık. Kocaeli Gazetesi firmamızı 'Yılın Yenilikçi Şirketi' ödülüne layık gördü" diye konuştu.