'KOBİ’lere verilen destek ülkenin geleceğine yatırım'

Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Kulaksız, "KOBİ’lere verdiğimiz desteğin, sınai büyümeye, ihracatın artmasına, kalkınmaya yani Türkiye’nin geleceğine bir yatırım olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOBİ’lerin ekonominin can damarı olduğunu belirten Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, bankacılık sistemindeki kredi hacminin yüzde 25’ini KOBİ’lerin kullandığını belirterek, “Buradan, hala KOBİ’lerimizin ülke ekonomimiz için itici güç olduklarını, fakat finansmana erişiminde gidecek çok yolumuz olduğunu görüyoruz” dedi.

Murat Kulaksız, KOBİ’lere verdikleri desteğin, sınai büyümeye, ihracatın artmasına, ekonomik kalkınmaya, yani Türkiye’nin geleceğine yapılan bir yatırım olduğuna inandıklarını kaydetti.

TOBB girişimiyle uygulanmaya başlayan “Nefes Kredisi” kapsamında, TOBB, KGF ile Deniz- Bank arasında imzalanan sözleşme uyarınca, bugüne kadar kredi kullandırılan şirket sayısı ve kullandırılan toplam kredi tutarı hakkında bilgi alabilir miyiz?

2 Aralık 2016’da Sayın Başbakanımızın da katılımı ile KOBİ’lerimizin finansman maliyetlerini düşürmek için ülkemiz ve KOBİ’lerimiz için son derece önemli bir proje olan Nefes Kredisi'ne TOBB ve KGF ile birlikte imza attık. Piyasa faiz oranlarının oldukça altında, yıllık faiz oranı yüzde 9.9 olan TOBB DenizBank Nefes Kredisi ile KOBİ’lerimize rahat bir nefes aldırmaya çalışıyoruz.

TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi olan KOBİ’lere yıllık yüzde 9.9 faiz oranı ve 250 lira dosya masrafı ile 150 bin liraya kadar tutarı 12 ay vadeli olarak sunmaktayız. Müşterilerimizin başvurularını aynı gün içinde sonuçlandırıp hızlıca ihtiyaçlarını gidermelerini sağlıyoruz. Bu sebeple de Nefes Kredisi'ne başvurmak isteyen tüm KOBİ’lerimizi de 81 ilimizdeki tüm şubelerimize davet ediyoruz.

TOBB’dan aldığımız bilgiye göre; bu projeden yaklaşık 20 bine yakın KOBİ’nin yararlandığını ve yaklaşık 1 milyar 850 milyon TL kullandırım olduğunu biliyoruz. Biz de Deniz- Bank olarak Nefes Kredisi'nde, yaklaşık 9 bin müşterimize 850 milyon liraya yakın kullandırım yaptık.

KGF hattı ile 7/24 destek

Bankanız tarafından, bugüne kadar KGF kefaletiyle kullandırılan kredilerden yararlanan şirket sayısı ve toplam kullandırılan kredi miktarı hakkında bilgi verebilir misiniz? Başvurmak/ bilgi almak isteyenler hangi kanallardan başvurup, bilgi alabilir?

Bugün ülkemizdeki toplam işletmelerin yüzde 99’una karşılık gelen 3 milyonu aşkın KOBİ bulunmakta ancak KOBİ’lerimizin finansmana erişimine baktığımız zaman toplam kullanılan kredilerin sadece yüzde 25’inin KOBİ’ler tarafından kullanıldığını görmekteyiz. Yani toplam kredilerin 4’te birini kullanmışlar. Buradan, hala KOBİ’lerimizin finansmana erişimde güçlük çektiğini anlayabiliyoruz. İşte tam bu noktada KGF devreye giriyor. Teminat sıkıntısı çeken KOBİ’lerin finansmana erişiminde etkin rol oynayan KGF, KOBİ’lerin büyümesine destek olmaya devam etmektedir. DenizBank olarak toplamda 11 binden fazla KOBİ’mize 1 milyar 800 milyon lira civarı bir kullandırım yaptık.

Kredi Garanti Fonu (0212 355 10 55) destek hattımız ile detaylı bilgi almak isteyen tüm müşterilerimize 7/24 destek oluyoruz. Bunun yanı sıra tüm şubelerimiz ve denizbank. com’dan da bilgi alınabilir.

DenizBank’ın yıllar itibarı ile kullandırdığı KOBİ kredileri ve bunun toplam kredi hacmi içindeki payı hakkında bilgi verebilir misiniz?

DenizBank olarak son 3 yıldır sektörün üzerinde büyüyoruz. Geçen yıl sektörün yüzde 8.5 büyüdüğü noktada DenizBank olarak KOBİ Bankacılığı nakdi kredilerimizi yüzde 24 büyüttük. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda da KOBİ’lerimize destek olmaya devam edeceğiz. Bankamızın toplam kredi hacmi içindeki KOBİ’lerin payı 2015 yılında yüzde 19 seviyesindeyken, 2016 yılında yüzde 21’e yükseldi.

DenizBank’ın KOBİ’lere bakış açısı ve KOBİ’lere sunduğu ürünler hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Bu soruya cevap verirken öncelikle Türkiye’de KOBİ’lerin önemini açıklamak isterim; Tüm gelişmekte olan dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik ve sosyal kalkınmanın itici gücünü, aynı zamanda ülkemizdeki üretimin %55'ini, istihdamın %76'sını, ihracatın ise %59’unu KOBi’ler oluşturuyor. Yani KOBİ’ler ülkemizin can damarı. Bizler KOBİ’lere verdiğimiz desteğin, sınai büyümeye, ihracatın artmasına, ekonomik kalkınmaya, yani Türkiye’nin geleceğine yapılan bir yatırım olduğuna inanıyoruz, DenizBank KOBİ Bankacılığı olarak, KOBİ ve esnafımıza sadece finansal çözümlerimizle değil, gelişim ve büyümelerine olanak sağlayacağına inandığımız her noktada destek olmaya büyük önem veriyoruz.

Tüm bunlardan yola çıkarak Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) ile Türkiye’nin 7 bölgesinde toplantı ve eğitimler düzenleyerek KOBİ’lerimizi desteklemeyi, onlara finansal olanakları anlatmayı sürdürüyoruz. Bugüne kadar KOBİ’lerimizin de yoğun olarak katılım sağladığı Samsun, Ankara, Hatay ve Bursa’da etkinliklerimizi düzenledik. Kredi tarafında mikro kredilerden yatırım kredilerine; dış ticaret kredilerinden altın kredilerine; Ticari kart tarafında ise İşletme Kart gibi çok çeşitli ürün imkânları sunuyoruz. ‘Hızlı Kredi’ fırsatı ile esnafımızın, ihtiyaçlarına göre 80 bin TL’ye kadar ‘İşletme Kart’, ‘Taksitli Ticari Kredi’, ‘Ticari Kurtaran Hesap’ ,’DBS’ ve ‘Taşıt Tanıma Sistemi’ alternatifl erinin aynı anda yer aldığı tek bir limite bir başvuru ile sahip olma imkânı bulunuyor. SMS üzerinden kredi talebinde bulunmak için “ESNAF” yazıp boşluk bırakıp T.C. Kimlik Numarası’nın 3280’e gönderilmesi yeterli oluyor. Kredi talebi cevabı 5 dakika içinde cep telefonuna gelen esnafımız, 75 gün içinde DenizBank şubelerine giderek kredisini kullanabiliyor.

Krediye ‘AçıkDeniz İnternet Bankacılığı’, ‘DenizBank ATM’leri’, ‘Denizbank.com’ , ‘SMS’ ve ‘WEB’ vb kanallardan da hızlı ve kolayca başvuru yapılabiliniyor. Bunun yanı sıra, işlem türü ve sıklığına göre farklılaşan günlük bankacılık işlemlerini içeren KOBİ işlem tarifeleri ile esnaf ve KOBİ’lerimiz ihtiyaçlarına uygun tarifeyi seçerek tasarruf edebiliyor. Sektörel ihtiyaçlara uygun bankacılık paketleri ile de hem sektöre özel avantajlardan hem uygun kredi imkanlarından hem de bankacılık işlemlerini içeren tarifelerden faydalanabiliyorlar.

Bir diğer önemli husus; ülkemizde KOBİ’lerimiz ihracatın %59’sını yapıyor. DenizBank olarak hızlı ve kaliteli hizmetimiz ile uluslararası ticarette güvenli bir şekilde büyümek isteyen KOBİ’lerin de her zaman yanında oluyoruz. Bu doğrultuda 0212-348-34- 44 no’lu Dış Ticaret Destek Hattımız ile dış ticarette kullanılan ödeme şekillerinden uluslararası kurallara kadar birçok konuda dış ticaret müşterilerimize uzman kadromuz ile destek oluyoruz. Biraz işletme kartımızdan bahsedeyim; 9 yıldır esnafımızın yol arkadaşı olan İşletme Kart, KOBİ müşterilerinin sadece bir başvuru ile aynı anda 4 farklı kredi ürününe sahip olması için tasarlanmış, KOBİ’ler tarafından ihtiyaç duyulması halinde kullanabilecekleri bir ticari kredi kartıdır. Tek bir genel kredi limiti altında 4 farklı kredi ürünü sunuyoruz.

340 binden fazla esnafımız “Taksitli Ticari Kredi”, “Şirket Kredi Kartı”, “Ticari Kurtaran Hesap” ve “Sektörel Kredi” özeliklerini bir arada bulunduran İşletme Kart ile alışverişlerinde taksit ve öteleme imkânlarından yararlanıyor, acil nakit ihtiyaçlarını karşılıyor ve kolayca kredi kullanabiliyorlar. İşletme Kart’a başvuru için cep telefonundan “ESNAF” yazıp boşluk bıraktıktan sonra T.C. Kimlik numarası yazılıp 3280’e atılarak tek bir SMS ile başvuru yapılabilir. Bunun yanı sıra DenizBank şubeleri, ATM’ler, internet bankacılığı ve 444 0 804 nolu Kobi Ümit iletişim merkezinden İşletme Kart’a kolayca başvurabilir.

Müşterilerimiz bu sayede, Ticari Kurtaran Hesap özelliği ile hesabında nakit olmasa bile acil nakit ihtiyacını karşılayabilir, Eşit Taksitli Kredi özelliği ile 36 aya varan vadelerde eşit taksitli kredi kullanabilir, Sezon Ödemeli Kredi özelliği ile esnek geri ödeme imkânına sahip olabilir, Kredi Kartı özelliği ile şirket harcamalarını yapabilir. Ayrıca her ay İşletme Kart’a özel düzenlenen gıdadan akaryakıta çok sayıda sektördeki taksit ve öteleme avantajlarıyla KOBİ’lerin yanında olmaya devam ediyoruz.

2017'de de yanlarındayız

Nefes kredisinde iki banka rol oynuyor. DenizBank’ın bu projenin odağında olmak istemesinin nedeni nedir?

Özellikle son bir yılda, hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleşen olaylar ve sosyo-politik gelişmeler eklenince, KOBİ’lerimiz zorluk çekmeye başladı. İşte bu süreçte KOBİ’lerimizin her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle can damarımız KOBİ’lerimize büyük destek sağlayacağına inandığımız bu projede biz de yer almaktan gurur duymaktayız. KOBİ’lerin yanında olmayı kendimize görev addettik.

DenizBank’ın 2017 yılına ilişkin hedefleri nelerdir?

DenizBank olarak 81 ilde ve yurtdışında 730’dan fazla şubemiz ve 15 bine yakın çalışanımız ile KOBİ’lerimizin birbirinden farklı ihtiyaçlarına göre şekillendirdiğimiz ürün ve hizmetlerimiz ile KOBİ’lerimize finansmanda ve finansmana erişimde gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Sadece finansal ihtiyaçlarında da değil, her türlü ihtiyaçlarında destek olmaya çalışıyoruz. 2016’da KOBİ’lerimiz için çok çalıştık ve sektörün üzerinde büyüdük. 2017’de de hiç hız kesmeden devam edeceğiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir