'Nefes Kredisi diğer bankaları faiz indirimine teşvik etti'

ATB Meclis Toplantısı'na katılan KGF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, nefes kredisinin başlamasıyla birlikte kapsama dahil olmayan bankaların da faiz indirimine gittiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz'un daveti üzerine, Genel Müdür İsmet Gergerli başkanlığındaki KGF heyeti, ATB Meclis Toplantısı'na katıldı.

Aynı zamanda TOBB Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Faik Yavuz, yaptığı açılış konuşmasında TOBB ve KGF'nin Denizbank ve Ziraat Bankası ile yaptığı protokol kapsamında verilmeye başlanan Nefes Kredisi hakkında görüşlerini aktardı. Yavuz, Nefes Kredisi'nin başlamasıyla birlikte, kapsama dahil olmayan bankaların da faiz indirimine gittiğini bildirdi. Hazine kaynaklı kefaletlerde uygulanmaya başlanan Portföy Garanti Sistemi (PGS)'nin de önemli olduğunu belirten Yavuz, bu sistemin hayata geçmesiyle birlikte daha önce 35-40 günde cevaplandırılan taleplerin artık aynı gün sonuca bağlandığını belirtti.

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli ise kamu kuruluşu olmamalarına rağmen kamusal görev gördüklerini belirterek, 23 milyarlık kefalet verme kapasitesinin, hükümetin desteğiyle 250 milyar liraya yükseltilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. KGF'nin özkaynaklarıyla verdiği kefaletlerin 2015 sonuna kadar 690 milyon lira olduğunu hatırlatan Gergerli, toplantının gerçekleştirildiği ocak ayı itibarıyla ise 1.3 milyar liralık kefalet miktarına ulaşmalarının önemli gelişme olduğunu belirtti.

Bu süreçte yüzde 91 büyüme sağladıklarının altını çizen Gergerli, "Hazineden sağladığımız kaynakla 2015 sonunda 1.8 milyar liralık büyüklüğümüz vardı. Ocak itibarıyla 6.7 milyar liraya geldik, 13 ayda yüzde 258'lik bir büyüme var. Bu büyüme çok hızlı devam ediyor. Hükümetimizin sağladığı kaynaklar 250 milyar olduğu için daha gidecek çok yolumuz var" diye konuştu.

Gergerli, 2015 sonunda bankacılık sistemi içinde yüzde 0.95 olan KOBİ kredilerinin payının 2016 sonunda yüzde 2.44'e çıktığını ancak bu rakamları da yeterli bulmadıklarını dile getirdi. Gergerli, "Çünkü 250 milyar destekle birlikte KOBİ kredilerindeki payımızdan ziyade bankacılık sektöründe, ticari kredilerde yaklaşık %20'lik paya sahip olmayı hedefl iyoruz" ifadesini kullandı.

Daha önceki kefalet işleyişlerinin klasik bankacılık yöntemleriyle yürüdüğünü belirten Gergerli, şu bilgileri verdi:

"Daha önce banka talebi gönderiyordu. Biz de banka gibi tekrar değerlendirme yaparak bankaya 'Evet, buna kefalet veririz' ya da 'vermeyiz' diyorduk. Bu da 35-40 günü buluyordu. Şimdi 'Portföy Garanti Sistemi' diye bir işleyişle çalışmaya başladık. Bir de manuel yürüyen sistem kurduk. Portföy Garanti Sistemi'nde biz kredi değerlendirmesi yapmıyoruz. Banka bütün süreci yönetiyor, tahsisi yapıyor. Bize gönderiyor. Biz 24 saat içerisinde yanıt veriyoruz. 25 yıllık fon, 25 yılda 24 bin kredi değerlendirmesi yapabilmiş. Biz geçen hafta sadece 5 günde 12 bin 500 talebi sonuçlandırdık. Bu, Portföy Garanti Sistemiyle mümkün oldu."

Bu konularda ilginizi çekebilir