Kredi garantisinde aktif dönem…

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI ferit.parlak@dunya.com

İç ve dış talep daralıyor…

Gerçekleşmeler, beklentileri olumsuz etkiliyor…
Bu nedenle üretim düşüyor…
Yatırımlar azalıyor…
İhracat geriliyor…
*    *    *
Cumhurbaşkanı’nın Ekonomi ve Merkez Bankası yönetimi için söyledikleri, Ekonomi ve Merkez Bankası yönetiminin bu söylenenlere karşı tepkisiz kalışı havayı puslandırıyor…
Döviz kurundaki yükseliş ve petrol fiyatlarındaki gerileme ise bu puslu hava nedeniyle rekabet avantajı olarak yansımıyor.
Dolar kurunun 2.40 ortalamayla tamamladığı Şubat ayında dahi, ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolara gerileyebiliyor.
İhracatçının kur avantajı yakaladığı yılın ilk iki ayında toplam ihracat, geçen yıla göre yüzde 6.7 düşük kalabiliyor.
*    *    *  
Ayrıca…
Döviz kurundaki yükseliş, borçlu şirketlere ek yük bindiriyor…
Ayrıca…
Seçim belirsizliği korunuyor…
Ayrıca…
“Sorunları beraber çözelim…” düşüncesi yerine, “Sorunlara sorumlu bulalım.” düşüncesinin getirdiği/getireceği ayrışma endişelendiriyor…
Ayrıca…
Dış talepteki düşüşe, satın alma gücü azaldığı ve belirsizlik arttığı için iç talepteki düşüş ekleniyor… 
*    *    *
Yani ‘bilinmeyen’ çok…
Problemin çözümünde, birkaç verinin bilinmesi gerekir…
Bilinmeyenin çok olması ise problemin çözümünü zorlaştırır…
Tamamı bilinmeyenli bir denklem ise matematikte yoktur!
*    *    * 
Uzun lafın kısası, bu süreçte KOBİ’lerimiz zorlanacak…
Geçtiğimiz hafta yazdık…
Ekonomi yönetimi bu durumu önceden görmüş olacak ki, Kredi Garanti Fonu’na sağlanan Hazine desteğini 2 milyar liraya yükseltti.
*    *    *
Peki, KGF ne yapacak?
Dün konuştuğum yönetim kurulu üyeleri, durumun ve kendilerine düşen sorumluluğun farkında…

KGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, “Bizler yönetim kurulu olarak politika belirleyicisiyiz. Ancak, çalışanlarımızla birlikte alana çıkmaya, tek tek firma temsilcilerini ziyaret etmeye ve sorunu gidermeye hazırız. Çalışanlarımızın eksiklerini kapatmak bizim yani yönetim kurulu üyelerimizin görevi.”

KGF Yönetim Kurulu Üyesi ve KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Karakoç, “KGF olarak sorumluluğumuz artıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren, ortaklarımız arasında yer alan KOSGEB'in, şehirlerde düzenlenen toplantılarında, bir KGF temsilcisi de olacak. KGF daha fazla KOBİ'ye ulaşmak ve anlatmak zorundayız.” dedi. 

KGF Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Çağlar, “KGF personeli oturmayacak. Şehirlerdeki banka şubelerini dolaşarak zorda olan, işini geliştirmek isteyen ancak teminat sıkıntısında olan KOBİ temsilcilerine ulaşacak. Ve o sorunu çözmeye çalışacak.” dedi… 

KGF Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ertürk, “Kefalet için geniş bir alanımız var ve bu alanı yeterince değerlendiremiyoruz. Bu nedenle KGF olarak daha aktif bir sürece giriyoruz, girmeliyiz.” dedi..
Ve son olarak…

KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, “Şube sayımız geçtiğimiz ay itibariyle 37’ye ulaştı. Merkezde değil de alanda olacağız. Bu nedenle 2015 yılında şube sayımızı 45’e çıkaracağız.” dedi.
*    *    *
Bu kadar bilinmeyen arasında, somut bir adım atılması ve bir kurumun yöneticisinden çalışanına kadar topyekün sorumluluk alması, istenildiği zaman neler yapılabileceğini gözler önüne seriyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar