Krediler şirketlere akacak tüketici payı daralacak

Merkez Bankası’nın kredi anketi bankaların kredi eğilimlerini ortaya koydu. Tüketici kredilerine getirilenönlemlerle bankalar şirketlere yönelirken, yılın üçüncü çeyreğinde de aynı seyrin devam etmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi’ne göre, 2014 yılının üçüncü çeyreği için beklentinin işletmelere kullandırılan kredilerde standartların gevşetileceği, bireysel kredilerde ise sıkılaştırılacağı yönünde olduğu bildirildi. Yılın ikinci çeyreğinde hem kısa hem de uzun vadeli kredilere olan talep artarten yılın üçüncü çeyreğine ilişkin beklenti, artışın devam etmesi yönünde oldu. Para birimi açısından bakıldığında, TL cinsinden açılan kredilerde talep arttı, yabancı para cinsinden açılan kredilerde ise talep geriledi. Kredi talebindeki artışta, işletmelerin finansman ihtiyaçlarının yanı sıra alternatif finansman kaynaklarının da etkili olduğu görüldü. 

Bireysel kredilere uygulanan standartlar, konut kredilerinde temelde aynı bırakılırken, taşıt kredileri ve diğer bireysel kredilerde sıkılaştırıldı. 2014 yılının üçüncü çeyreği için beklenti, işletmelere kullandırılan kredilerde standartların gevşetileceği, bireysel kredilerde ise sıkılaştırılacağı yönünde gerçekleşti. Standartların gevşetilmesinde genel ekonomik faaliyetlere yönelik olumlu beklentiler başta olmak üzere risk algısı, diğer bankaların rekabeti başta olmak üzere rekabet baskısı ile bankaların fon maliyetlerindeki gelişmeler etkili oldu. Yılın üçüncü çeyreği için beklenti, standartların gevşetileceği yönünde oldu. 
İşletmelere kullandırılan kredilere uygulanan kredi koşul ve kurallarına bakıldığında; faiz dışı ücret ve komisyonlar ile teminat ihtiyacı sıkılaştırılan koşullar olurken, bankalar vade koşulunu gevşetti. 

Şirketlerin kredi talebi artıyor 
Nisan-Haziran 2014 döneminde genel olarak işletmelerin banka kredilerine olan talebi artış gösterdi. Firma ölçeği açısından bakıldığında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin aksine büyük işletmelerin kredi talebinin sınırlı da olsa gerilediği görüldü. Yılın üçüncü çeyreği için beklenti, talepteki artışın devam edeceği yönünde oldu. 

Konut kredisinde kar geriledi 
Yılın ikinci çeyreğinde konut kredilerine uyguladığı standartları değiştirmeyen bankaların, taşıt kredileri ile diğer bireysel kredilerde standartları sıkılaştırdığı görüldü. Standartların sıkılaştırılmasında, fon maliyetleri ve bilanço kısıtlamaları ile risk algısı ve rekabet baskısı etkili oldu. Gelecek çeyrekte tüm bireysel kredi türlerinde standartların sıkılaştırılması beklendi. Bankalar konut kredilerinde faiz dışında alınan ücret ve komisyonlar ile ortalama krediler üzerinden alınan kar marjını azalttı, daha riskli krediler üzerinden alınan kar marjını ise artırdı. 

Taşıt kredileri açısından benzer fiyat politikası izleyen bankalar, bu kredi türünde teminat ihtiyacı ile vade koşullarını sıkılaştırdı, faiz dışında alınan ücret ve komisyonları ise değiştirmedi. Diğer bireysel krediler açısından bakıldığında; kar marjının hem ortalama hem de daha riskli krediler için azaltıldığı görüldü. Bu kredi türünde faiz dışında alınan ücret ve komisyonları düşüren bankalar, teminat ihtiyacı ile vade koşulunu sıkılaştırmayı tercih etti.