Krizden ufak ufak çıkıyorlar

Otomotiv dünyasının Avrupa’daki ilk önemli şovu, Cenevre’de kapılarını açtı. 5 yıldır krizin etkisiyle sönük geçen fuarların aksine bu kez, pozitif ivmenin morali hissedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gültekin KARA

Krizden çıkıştaki itici güç ise tüm firmaların pazara sunmaya başladığı ve tüketicilerin odaklandığı küçük otomobiller oldu. ABD'de geçen yıldan itibaren başlayan toparlanma, Avrupa pazarına ancak yıl sonunda ulaştı. İlk etapta 2013 yılının aralık ayında toplam otomotiv pazarında yüzde 13 düzeyinde bir artış yakalandı. 2014 yılının ilk ayına ait rakamlarda da benzer bir artış gözlemlendi.                      

Bu yıl 84’üncü kez kapılarını açacak Cenevre Motor Show’da  50’den fazla modelin prömiyeri gerçekleşecek. Fuara katılacak 250 markanın 110 bin metrekarelik alanda sergileyecekleri yeni modelleri 700 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Yaklaşık 10bin medya mensubunun izlemesi öngörülen fuarın bu yılki teması ise 90 yıldır süren 24 Saat Le Mans Oto Yarışları.

Avrupa otomobil pazarında ocak ayında yüzde 5’lik bir yükseliş yaşandı ve toplam satış adedi 1 milyon 105 bine ulaştı.  Binek otomobillerin dışında ticari araçlarda da yüzde 5.3 oranında bir yükseliş gözlendi.

Söz konusu artışın temel taşını ise kriz süresince ve sonrasında tüketicilerin yoğun olarak yöneldiği A segmenti olarak tanımlanan küçük otomobiller oluşturuyor. Türkiye’de çok rağbet görmeyen giriş sınıfındaki otomobillerin Avrupa otomobil pazarındaki payları yüzde 30 düzeyine yükselmiş durumda.

İşte bu artış, otomobil üreticilerini de geçmişte çok fazla önem vermedikleri küçük sınıfa daha çok odaklanmaya itiyor.

Üreticilerin bu sınıfa yönelmelerinin bir diğer zorlayıcı unsuru da Avrupa Birliği’nin her yıl zorlaştırdığı çevre korumaya yönelik yaptırımlar.

Konjonktür bu yönde ilerlediği için Cenevre’de Ferrari California T, One1, Lamborghini Arakan gibi lüks ve performanslı araçlardikkat çekse de asıl rekabet, Peugeot, Citroen, Toyota, Renault gibi markaların pazara sunmaya hazırlandığı küçük sınıftayaşanıyor.

Mazda’yı geleceğe ‘Hazumi’ taşıyacak

Krizin etkilerinden kurtulan Japon otomotiv markası Mazda, Cenevre’de yeni modellerini tanıttı.  Japoncada “zıplama” veya “sıçrama” anlamına gelen HAZUMI adı, enerji dolu gözüken küçük araca çok iyi uyuyor. Mazda’nın mühendislik ilkelerinden hiçbir ödün verilmeden üretilen Hazumi, şirketin gelecek nesil subkompakt aracının ideal formunu ifade ediyor.

Mazda aynı zamanda, yeni geliştirilen küçük hacimli temiz dizel motoru SKYACTIV-D 1.5’i de sundu. Öte yandan, tüm zamanların en çok satan roadster aracı olan ikonik Mazda MX-5 modelinin 25’inci yıldönümü kutluyor. 

PSA, Renault ve Toyota'dan 4 yeni minik

PSA Grubu, Peugeot 108 ve Citroen C1’i pazara sunmaya hazırlanıyor. Bir diğer Fransız Renault Twingo modelini yeniledi. Japon üretici Toyota’nın Fransızlara yanıtı ise Aygo ile oldu. Bu pazarın önümüzdeki 3 yılda yüzde 20 düzeyinde büyümesi bekleniyor.

 

Mercedes’ten lükse yeni bir yorum

Mercedes Benz’in fuardaki en önemli yeniliği S serisinin Coupe versiyonu oldu. Mercedes, bu modeliyle lüks ve sportifliği bir araya getirerek, liderliğe oynadığı lüks sınıfta farklı bir oyuncuyu pazara sunmuş oldu.

Dünyanın en hızlısı One1

İsveçli tasarım atölyesi Koenigsegg, Cenevre’de dünyanın en hızlı seri üretim modeli olan One 1’i tanıttı. Bin 400 beygir gücündeki otomobil, 450 kilometre maksimum hıza ulaşırken, sıfırdan 400 kilometreye sadece  20 saniyede ulaşıyor.

Cenevre’ye İzmit imzası

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda Türkiye’de üretilen modeller de sergilendi. Ford Otosan tarafından Gölcük’te üretilen Transit Custom ile Hyundai Assan İzmit Fabrikası’nda üretilen i10 modeli Avrupalı otomobil severlerin beğenisine sunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir