Küçük ölçekli bir işletmenin Ar-Ge öyküsü...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bir toplantıda karşılaştığım ihracat ve ithalat işlerinde başarıyı yakalayan genç girişimci, koşulların getirdiği bir süreç sonucunda, yüksek performanslı, servo sistem, otomatik poşet - torba kesme makineleri üreten bir işletmenin sahibi olur.. 

Kendisinin anlatımıyla “İşletmeyi alalı 2 yıl oldu, bir yandan mevcut ticaret işlerimizi sürdürürken diğer yandan da buradaki imalatımızı da geliştirmeyi hedefliyoruz. 

Devlet desteklerinden yararlanabiliyor musunuz? soruma “Hangi kuruluş ne destekleri veriyor bilmiyorum” cevabını aldım. 

Sizin türünüzdeki bir işletme, Ekonomi Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi kuruluşların Ar-Ge, markalaşma, pazarlama, fuarlara katılım gibi desteklerinden yararlanmalı dediğimde “Doğruyu söylemem gerekirse nasıl yararlanıldığı, prosedürün nasıl işlediğini işlerimdeki yoğunluk nedeniyle ilgilenecek zaman da bulamadım. 

Bir arkadaşımız KOSGEB desteği için başvurdu ancak hangi noktadayız bilmiyorum. 

Bilgi ve deneyim sahibi bir büyüğümüz olarak lütfen gelin bizleri nereye ve nasıl başvurulacağı konusunda yönlendirin” davetini kabul ederek bir süre sonra işletmeyi görmeye gittik. 

İşletme, İzmir sanayisinin yoğun olarak konuşlandığı bir ilçesinde kurulu... 

35 kişinin (2 mühendis, bir yüksek okul mezunu, diğerleri kalifiye elemanlar) çalıştığı bin 700 metrekare kapalı alanı ve içinde makine imalatı için gerekli tüm teçhizat ve ekipmanlarla donatılmış şirin bir işletme... 

Burada üretilen, yüksek performanslı, servo sistem, otomatik poşet - torba kesme makinaların Ar-Ge’sini, tasarımını ve programlarını İTÜ ve Almanya ‘da mühendislik eğitimi gören bu konularda 25 yıllık deneyimi olan Aydın Özen yürütüyor. 

Aydın Bey bu alanda Türkiye’de ve özellikle Almanya’da tanınan bir isim.. 

Her makinada farklı bir Ar-Ge ve inovasyon uygulamasıyla deyim yerindeyse bu konuda dünya lideri olarak kabul edilen Alman Lemo firmasını bile şaşırtıyor.. 
Ölçek olarak küçük ürettiğiyle nicelik olarak büyük bir işletmeyi yakından tanıyınca hem hayranlığınız artıyor hem de gurur duyuyorsunuz... 

Birlikte KOSGEB İzmir Güney Müdürlüğü’ne gittik. 

Uzun yıllar başarılı çalışmalarıyla özellikle Ar-Ge’ye verdiği önemle ünlenen Mustafa Çanakçı bu görevi sürdürüyor. Mustafa Bey’in içten davranışı ve verdiği ayrıntılı bilgiler arkadaşlarımıza farklı bir heyecan verdi. 
Başvuru takip edilmediğinden bilgilerin güncellenmesiyle KOSGEB desteklerinden yararlanma süreci yeniden başlatıldı. 

Bir ay sonra bu kez TÜBİTAKTEYDEB Ar-Ge çağrılarından yararlanmak üzere bir danışmanlık firmasının desteği ile proje başvurusu yapılmasına karar verildi... 

Aydın Bey’le çalışmaları mail ortamında sürekli paylaştık... 

Proje başvurusu benimde katılımımla son şekli verilerek başvuru yapıldı... 

TEYDEB’den ilk inceleme kurulunda projenin ön kabulünün gerçekleştiği, hakemlerin projeyi değerlendirmek ve işletmeye görmek için gelineceği bilgisini alınca ben dahil herkes tatlı bir sevinç yaşadı... Aydın Bey’in projeyi her yönüyle anlatımıyla, hakemler projenin gerçekleşebileceğine inanarak onaylamış oldular. 

Proje Kasım ayı ortasında hakemlerin denetime gelmesinden sonra bitirilmesi planladı... 

Projenin ticarileşmesi için de Aralık ayında KOSGEB “Endüstriyel tasarım desteği”ne başvurulacak. 

Aralık ayında EUROKA’ya sunulmak üzere yurtdışı partnerli farklı bir projenin hazırlığı yapılıyor. KOGEB desteğine dönersek, önce nitelikli eleman desteği ile bir endüstri mühendisi işe başlatıldı... 

Bu kez Aydın Bey ve mühendis Zeynep Özüşen KOSGEB’e sunulmak üzere yeni bir Ar-Ge projesi hazırlıklarına başladılar... 

Projeyi Dokuzeylül Üniversitesi’nde bulunan TEKMER’e benim de katılımımla ön inceleme yapmak üzere götürdük. 

Başkanlığım döneminde çalışkanlıkları ve başarılarıyla anımsadığım Yeşim Akdeniz ve Sibel Timisi ile uzun yıllar sonra karşılaşınca duygulandım .. 

Projedeki eksiklikler arkadaşlarımızın değerli katkılarıyla giderildikten sonra başvuru yapıldı.. Geçen hafta da Aydın Bey ve Zeynep Hanım’ın sunum ve anlatımları sonunda 5 kişiden oluşan değerlendirme kurulu projeyi onaylamışlar... 

Bu sonuç da herkesi sevindirdi... KOSGEB’in Ar-Ge desteklerindeki misyonunu başarıyla yerine getirilme çalışmalarında Mustafa Çanakçı, Yeşim Akdeniz ve Sibel Timisi müthiş bir ekip oluşturmuşlar. 

Bu arkadaşlarımızın başarılı ve özverili çalışmalarını KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile de paylaştım. 

Mustafa Kaplan’ın anlattığı KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon vizyonunu ise haftaya yazacağım. İki yıllık Küçük ölçekli bir işletmenin Ar-Ge öyküsü, umarım diğer işletmelerimize de örnek olur...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar