Kullanıcıyı çeken pazarlamanın zaferi

Geleneksel pazarlama dünyasından dijitale doğru kayan şirketler için karar sezonu açıldı: Müşteriyi itecek misiniz yoksa çekecek misiniz?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aracını küçük bir tamire servise götüren müşteri aldığı hizmetten oldukça memnun kalmıştı. Bayiye İlk girdiği andan itibaren ilgi görmüş, tamirat konusunda bilgilendirilmiş, bekleme süresinde ise çay/kahve servisi yapılmıştı. Arabanın teslimi için ise vezneye kadar kendisine eşlik eden müşteri temsilcisi şeffaf bir biçimde faturadaki kalemleri kendisine açıklamıştı. Servisten ayrılırken memnun olan müşterinin aklında hiç bir soru işareti kalmamıştı. Birkaç gün sonra sorumlu bayi tarafından bir telefon aldı. Servis kalitesini 1-5 arasında değerlendirmesi isteniyordu. Yaşadığı deneyimi hatırladı ve gönül rahatlığıyla "5 puan" cevabını verdi. Ancak karşısındaki görevlinin bir ricası daha vardı. "Genel merkezimizden de değerlendirme için aranacaksınız, lütfen bize söylediğiniz gibi 5 deyin, 5 dışındaki bütün rakamlar bizim için 0 ile eşit…" dedi. Telefonu kapattığında bir sıkıntı duydu, zaten çok memnun kaldığını belirtmişti ve tekrar tekrar bunu söylemesine gerek olmamalıydı. Ayrıca talebin dile getiriliş biçiminden de hoşlanmamıştı. Bugün bir çok otomotiv firmasının satış sonrası memnuniyet için kullandığı bu teknik açıkça ortaya koyuyor ki Türkiye'de satış sonrasında da, öncesinde de dijital yöntemlerle kullanıcıyı kendisine çeken (inbound) pazarlama uygulamaları yerine, tam tersi olan kullanıcıya giden(outbound)  uygulamalar tercih ediliyor. Dünyanın evrildiği noktada ise kullanıcıyı adeta büyüleyerek kendine çeken dijital yöntemler giderek daha fazla yaygınlaşıyor…

 

Dijitalin özgür ruhu

Geleneksel pazarlama dünyasından dijitale doğru kayan tüm şirketlerin bugün önemli bir strateji kararı vermesi gerekiyor; Müşteriyi itecek misiniz yoksa çekecek misiniz?  Son  yıllara damgasını vuran inbound pazarlama dijitalin özgür ruhuna özgü  iş yapmak isteyenler için en efektif yöntem olarak görülüyor. Geleneksel pazarlamanın sunduğu reklam, eposta adresi satın alma gibi yöntemler yerine bu pazarlama türünde, kaliteli içerik üreterek hedef kitlenizin  -ateşe uçan pervaneler misali - ürününüzün / şirketinizin etrafında doğal bir iç güdüyle yer almasını sağlamak var.  

Müşteriniz sizi bulsun

Çok basit ifadeyle 'müşterinizin sizi bulması' anlamına gelen kullanıcı çeken pazarlamada potansiyel müşteriye işe yarar bilgiler vermek, etkileşime geçmek ve arama motoru optimizasyonu ile ilgili bir aramada müşterinin karşısına çıkabilmek var.  Kullandığı yöntemler; blog, sosyal ağlarda etkileşim, SEO, içerikle pazarlama… Bu stratejiye uygun örgüde, hem offline hem de online mecralarda ciddi bir 'varoluş'tan bahsetmek gerekiyor. Kullanıcının ihtiyaç, talep ve ilgisini önceden hesaplayarak yapılacak altyapıda oluşturulacak özgün içerikler, sosyal medyada etkileşime dayanan etkinliklerde bulunmak gibi unsurlar içeriyor. Kısaca satışa zorlamak değil de samimi bir yaklaşımla bilgilendirmek, bunu yaparken de özgün ve güvenilir içerik sağlamak kullanıcıyı çekmek kullanılabilecek araçlar.

Veri tabanlarını iyi kullanmak

Bugün farklı mecralarda çok farklı şekillerde karşımıza çıkan inbound pazarlamanın iyi örneklerinden birini internet devi amazon.com veriyor. Kullanılan sistem ziyaretçinin sayfadaki tıklama hareketlerini takip ediyor, satın almaktan son anda vazgeçtiği ürünleri arşivliyor, yani hafızasında tutuyor.  Böylece aynı kişi bir sonraki ziyaretinde, fiyatını öğrenmek istediği yeni bir ürünü araştırırken daha önce incelediği kitap ile ilgili özel fiyat teklifi ile karşılaşabiliyor. Inbound pazarlamada veri tabanları  önemli bir araç olduğu karşımıza çıkıyor.

Günün sonunda  dijital dünyanın tüm imkanlarını kullanarak ürün ve hizmetinizi pazarlama yöntemi olan inbound pazarlamanın outbound pazarlamadan en önemli farkı müşteriyi sizin aramadığınız, müşteri sizi bulduğu bir yöntem olması... Kulağa çok hoş geldiğinin farkındayım ancak ciddi bir çalışma ve yaratıcı düşüncenin peşine düşmek gerekiyor… Dijital dünyanın içindeki olanakları keşfetmek için hiç de geç sayılmaz yeter ki stratejinizi gözden geçirecek cesaretiniz olsun.  Görünen o ki, geleceğe uzanan markalar müşterilerin iten değil çekenler arasından seçilecek.

Inbound Pazarlama     Outbound Pazarlama
Müşterilerle diyalog    Monolog
Müşteriler size gelir    Siz müşteri ararsınız
Etkin bir pazarlama       Pasif bir pazarlama

B2B Marketing: İçerik pazarlamaya ilgi artıyor
B2B alanında önemli kaynaklarından biri olan B2B Marketing 2013 B2B İçerik Karşılaştırma Raporu'nda özellikle markaların bire bir pazarlama iletişim kanallarını kullanan inbound pazarlama teknikleri ile içeriğin sunduğu yeni fırsatlara dikkat çekiyor. Çalışmaya göre B2B pazarlama uzmanlarının yüzde 73'ü içerik pazarlamanın önümüzdeki dönemde daha büyük bir önem kazanacağına inandıklarını ortaya koydu. Raporda önemli bulguların bazıları şöyle sıralanıyor;
Pazarlamacıların,

* yüzde 56'sı içerik pazarlamayla satışlarının arttığına inanıyor.
* yüzde 60'ı ise ürüne ve markaya yönelik içerik pazarlama yatırımlarının geri dönüşüne yardımcı olduğunu,
* yüzde 28'i pazarlama bütçeleri içinde içeriğe pay ayırdıklarını,
* sıradan bir pazarlama departmanının zamanının yüzde 37'sini içerik pazarlamaya harcadığını ifade ediyor.
* e-postanın içeriğin en yaygın dağıtım kanalı olarak hala egemenliğini sürdürdüğünü düşünüyor
* içerik pazarlamada ürün, marka, konsept inceleme, değerlendirme ve vaka örneklerinin en etkin ve verimli içerik tipleri olarak kullanıldığını gösteriyor.