Kültür mirasımızın “yorulmaz işçisi”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Toplantı sonrasında direktör Doç. Dr. Chris Roosevelt ve yönetici Dr. Buket Coşkuner’e duygularımı şu sözcüklerle dile getirecektim:

“Nazik davetiniz ve değerli açıklamalarınız için bir kez daha teşekkür ederim. Kurumsal olarak yaptıklarınız ve yapacaklarınız çok önemli, her türlü desteği hak ediyor.”

Tarih öncesinden Osmanlı dönemi sonuna kadar uzanan süreçte Türkiye üzerine sanat tarihi, mimarlık, arkeoloji, tarih, kültürel miras ve müzecilik alanlarında faaliyet gösteren ve yürütülen akademik araştırmalara destek veren, Anadolu’nun kültür mirasını dünyayla buluşturan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’ndeydik (ANAMED) o sabah. 

Vehbi Koç Vakfı tarafından 2005’te kurulan ANAMED, 10. yılını geride bırakmıştı. 250’nin üzerinde biliminsanının araştırma faaliyetlerine ev sahipliği yapan, misyonuyla ilgili alanlarda 13 sergiyi tarih ve sanat meraklılarıyla buluşturan, 12 kitap yayınlayan (hedef her yıl 4 kitap), her sene yurtiçi ve yurtdışından doktora ve doktora sonrası yaklaşık 25 araştırmacıya burs veren ANAMED’in bugüne kadar yürüttüğü çalışmaları ve yeni dönem hedeflerini paylaşmışlardı bizimle. Bakın neler anlatmışlardı:

ANAMED binası: Tarihi 1830’lar öncesine kadar gidiyor. Binada burslu araştırmacılar için misafir odaları, 130 kişilik oditoryum, küçük çaplı akademik toplantılar için seminer odaları ile Anadolu kültürleriyle ilgili sergiler için bir galeri bulunuyor. Biri ANAMED’e diğer ikisi ise Hollanda Araştırmaları ile Türk Eskiçağ Bilimleri enstitülerine ait olmak üzere üç ayrı kütüphane hizmet veriyor.

Kütüphane: 21 bini aşkın kitap, süreli yayın, harita ve arşiv materyali; 8 özel koleksiyon; 80’e yakın e-veri tabanı; 50 bini aşkın e-dergi ve 135 bin e-kitapla Anadolu’da yaşamış tüm medeniyetler için önemli bir kaynak. Halen kitap satın almayı sürdürüyor, koleksiyonerlerin bağışlarını bekliyor.

BiblioPera (Beyoğlu Araştırma Merkezleri Platformu Kütüphane Toplu Kataloğu Projesi): Yaz aylarında kullanıma açılacak. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında desteği, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, SALT Araştırma, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Hollanda Enstitüsü, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ve Orient Enstitüsü İstanbul’la birlikte gerçekleştiriliyor. Amaç, ortak bir katalog ve web sitesinin araştırmacılar tarafından rahatça kullanılması.

Burslar: ANAMED, her yıl yaklaşık 15 doktora öğrencisi ve 15 kıdemli akademisyene konaklamadan ulaşıma, yemek ihtiyacından saha gezileri ve ödeneklerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayan burslar sağlıyor. Bu burslar için çeşitli kuruluşlarla da işbirliği yapılıyor.

Sempozyumlar: ANAMED Bursiyer Sempozyumu (20 - 22 Nisan); üç yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumlarının dördüncüsü “Coğrafi ve Etnik İmgelemde Bizans Kimliği ve Öteki” (23 - 25 Haziran)

Çalıştaylar: Taş Yerinde Ağırdır (29 - 30 Eylül, British Museum Konservasyon Bölümü işbirliği ile). Konu, “Akdeniz ülkeleri çerçevesinde ağır tarihi objelerin in-situ korunması, belgelenmesi ve sunumu”.

Sergiler: “Günlük Sesler,” 20 Mart’a kadar gezilebiliyor. Nisan’daki serginin konusu “Kent ve Koku”. Haziran’da “Trabzon Ayasofyası: Kilise, Kent ve İmparatorluğun Yeniden Keşfi”, Eylül’de “İstanbul Kara Surları” sergileri açılacak. 2014’te başlayan ANAMED gezici sergileri de sanat meraklılarıyla buluşmaya devam ediyor.

Yaz Programları: “Bizans ve Bizans Sonrası Kapadokya”, “Asırlar Boyu İstanbul”, “Anadolu’nun Kadim Dilleri: Hititçe ve Akatça”, “Osmanlıca ve Türkçe” eğitimi ve kursları.

Sonuç: ANAMED, 10 yılda gerçekleştirilen projeler, etkinlikler, sunulan kütüphane hizmeti ve bünyesinde yer alan akademik konaklama imkânı sayesinde günün her saati yaşayan bir kültür kurumu. Yeni dönemde de yurtiçi ve yurtdışından kurumlar ile yeni projeler ve burs imkânları geliştirerek, yeni akademik yayınlar hazırlayarak bilime ve sanata katkıda bulunmaya devam edecek. Bizlere düşen karınca kararınca da olsa destek olabilmek.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar