Almanya'da 'Kavgam'ın satış rakamı şaşırttı

Almanya kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açan 'Kavgam' kitabının tekrar basımı, üzerinden geçen 1 yıllık sürede beklenenden çok daha yüksek bir satış sayısına ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hitler'in Nazizimi doğuran ideolojisini ve Yahudi nefretini anlatan 'Mein Kampf' (Kavgam) adlı kitabı, Almanya'da 70 yıllık telif hakkı süresinin dolmasından sonra ilk kez 2015 sonunda basıldı.

Kitabın bir yılda ulaştığı 85 binlik satış rakamı ise yayıncılarını şaşırttı.

Kavgam'ın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan ilk baskısının bu sayıda nüshanın satılması beklenmedik bir gelişme olarak yorumlanıyor.

'Hiç kimse bunu beklemiyordu'

Yeni basımda telif hakkına sahip olan Alman Çağdaş Tarih Enstitüsü adlı yayınevinin yöneticisi Andreas Wirsching, "Bu satış rakamları hepimizi şaşırttı. Bunu hiç kimse beklemiyordu" dedi.

Hitler'in 1924-1926 yılları arasında yazdığı kitap, İkinci Dünya Savaşı'nı kazanan müttefiklerce yasaklanmıştı.

Hitler, büyük bölümü otobiyografi özelliğinde olan kitabı 1923'te başarısız kalan Münih darbe girişiminden sonra hapiste yazmıştı.

Hitler'in 1933 yılında Almanya'da başbakan olmasının ardından kitap 12 milyon satmış ve 18 dile çevrilmişti.

Önemli tartışmalara sahne olmuştu

Önceki yıllarda kitabın tekrar basılması söz konusu olduğunda ve basım tarihi yaklaştığında ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Kimileri kitaba halihazırda internet üzerinden ulaşılabildiği ve yasaklı olmasının 'cazibe'sini artırabileceğini belirterek kararı doğru bulurken, kimileri de zararlı bir ideoloji olduğunu ifade ederek buna karşı çıkmıştı.