Kulüplerimiz Finansal Fair Play’i geçebilecek mi?

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Geçen hafta bu sütunlarda Finansal Fair Play (FFP) uygulaması hakkında genel bilgileri sizlerle paylaşmış ve bu uygulamanın kulüpleri nasıl etkileyebileceği üzerinde durmuştuk. Bu hafta da FFP’e karşı kulüplerimiz ne durumda? Bu konuyu analiz etmeye çalışacağız. Borsa İstanbul’a kote dört büyük kulübümüz Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdikleri Mayıs 2013 tarihli finansalları üzerinden bu analizimizi yapacağız.

Kulüplerimizin Finansal Fair Play ile başları dertte!

BİST’te işlem gören kulüplerimizin Mayıs 2013 tarihli finansalları üzerinden yapılan analizi baz aldığımızda, kulüplerimizin FFP açısından önemli sıkıntılar içinde olduğunu görüyoruz. Bu sıkıntılara genel olarak bakıldığında, kulüplerimizin FFP uygulamaları kapsamında değerlendirilecek temel rasyolarının beklenen ve istenilen yeterlikten uzak oldukları görülüyor. Kulüplerin FFP’e uyum sağlamaya yönelik çabaları devam ederken, bu konuda Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un KAP’a gönderdikleri finansalları üzerinde www. sporekonomi.com tarafından yapılan analizi burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

1-380.jpgTablo bize ne anlatıyor?

• Fenerbahçe dışında 3 kulüp öz sermaye barajına takılıyor. Ancak son sermaye artırımıyla Galatasaray da eksi öz kaynağını artıya çevirerek, bu rasyoyu FFP’e uygun hale getirmiş görünüyor.

• Net kar/zararda 2012/13’de tüm kulüpler zararda görünüyor.

• İki yıllık toplam net kar/zarar kriterinde ise Fenerbahçe karda, diğer kulüpler zararda bulunuyor.

• Ücret kriterine göre üç İstanbul kulübü de kriteri karşılıyor, ücret giderleri %70’in altında, ancak Trabzonspor’un sadece ücret giderleri bile toplam gelirlerinden %30 fazla görülüyor.

• Dört takımın da net boç/gelirler kriteri bazında, 2012/13 sezonu mali tablolarına göre UEFA FFP tarafından tanımlanmış net borçlarının gelirlere oranının en fazla %100 olması gerekirken, 4 takımın da bu rasyoları %100’ün üzerinde.

Kulüplerimiz UEFA lisansı alabilecek mi?

Sonuç olarak, kulüp finansallarına göre yapılan analizde UEFA kriterlerini yerine getirmeye en hazır kulüp Fenerbahçe görünüyor olmasına karşın, kulübün UEFA yasaklısı olması nedeniyle, Avrupa’ya gidemeyeceği biliniyor. Ancak, izleyen yıllarda kulübün UEFA’nın organizasyonlarına katılabilmesi için Fair Play Testi’ni geçmek zorunluluğu bulunuyor. Galatasaray ise, sermaye artırımı yapması sonrası eksi öz kaynağını artıya çevirerek, çok önemli bir rasyoyu olumluya döndürmüş oldu. Bu gelişme UEFA Lisansı alma konusunda Galatasaray’a önemli bir avantaj sağlıyor. Kulüp FFP testini geçebilmesi için diğer rasyolarında da acil iyileştirmelere gitmek zorunda. Galatasaray’ın özellikle gelirlerindeki önemli artış, kulübü bazı rasyolarda diğer kulüplere göre daha avantajlı konuma getiriyor. Beşiktaş’ın ise istisnalar uygulansa bile, 95 milyon euroya ulaşan 2 yıllık öz kaynak açığı ile 45 milyon sınırının çok üzerinde bulunması, kulübü öz kaynak açısından ciddi zorluyor. Öz sermayedeki mevcut açık giderilemediği sürece ve gecikmiş borçlar belirli bir ödeme planına bağlanarak tasfiye edilemediği müddetçe Beşiktaş’ın UEFA FFP testini geçebilmesi çok zor görünüyor. Trabzonspor’un ise acilen ücret/giderler ve net borçlar/gelirler rasyosunu UEFA’nın istediği oranlara indirmek durumunda… Trabzonspor yönetimi bunu yapabilirse, UEFA FFP testini geçebilme olanağı olabilecektir. Dört kulübümüzün dışındaki diğer kulüplerimizin finansalları hakkında net bir bilgimiz olmadığı için, Süper Lig’in diğer ekiplerinin UEFA FFP Lisansı alıp alamayacağını bilmiyoruz.

UEFA’nın yaptırımları neler olabilir?

1. UEFA Şampiyonlar Ligi’ne ya da Avrupa Ligi’ne almayabilir. 2. Transfer yasağı gelebilir. 3. UEFA nezdinde doğmuş alacakları varsa, herhangi bir şikayet ya da hukuki durumda bu alacaklar dondurulabilir.

2-367.jpg

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar