E-bilette protesto ve kâr ikilemi

Futbol maçları için yürürlüğe giren e-bilet uygulamasıyla kulüplerin kasasına fazladan 150 milyon lira girmesi bekleniyor. Passolig kartın yıllık kullanım ücretinin yüzde 65’i ile Biletix’in uyguladığı yüzde 10’luk komisyon da kulüplere bırakılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL 

İSTANBUL - Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig’de uygulanacak e-bilet uygulaması Passolig, 6222 sayılı Kanun ile yürürlüğe girdi. Sporda şiddet ve düzensizliğin önüne geçmeyi hedefl eyen kanun gereği artık Passolig kart sahibi olmayan taraftarlar stadyumlara giriş yapamayacak. Yıllık kullanım bedeli 15 ila 25 lira olan kartlar, passolig.com.tr adresinden ve belirlenen gişelerden temin edilebilecek. Aktif Bank’a ait Ön ödemeli kart, banka kartı ve kredi kartı olmak üzere 3 farklı kart tipinden istediklerini seçen taraftarlar aldıkları kartları maç bileti olarak kullanmanın yanı sıra, kredi kartı, taraftar kartı, ulaşım kartı ve mağaza indirim kartı olarak kullanabilecek. Bu kartlardan kazanılan tüm gelirler yüzde 47 ile 53 oranında kulüplere bırakılacak. Passolig’den yapılan açıklamaya göre, kartlar vasıtasıyla kulüplere toplam 150 milyon liralık nakit akışı sağlanması bekleniyor. Kulüpler oluşan bu gelir havuzundan kendi kartları oranında pay alacak. 

Passolig kartı almak isteyen dört büyük takım taraftarı yıllık 25 lira kart bedeli öderken, Anadolu kulüplerinin taraftarları 15 lira ödeyecek. Bu ücretin yüzde 65’i taraftarın kulübüne giderken, geri kalan ücret, kart maliyeti olarak yüklenici banka olan Aktif Bank’a kalacak. Taraftarlar Passolig kartlarını aldıktan sonra, içlerine yükleme yaparak passo.com.tr’den istedikleri maçı kartına yükletebilecek. DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan Aktif Bank yetkilileri, “Artık Biletix’in maç biletlerinde uyguladığı yüzde 10’luk komisyon ücreti alınmayarak kulüplere kalacak. Passolig, taraftarlar gişeden geçme işlemleri sırasında 2 liralık hizmet bedeli alıyor. Bu hizmet bedelinin 1.06’sı bankaya gelir sağlarken, 0.94 kuruşu da kulüplere dağıtılmak üzere TFF’ye veriliyor” dedi. Bu sezon alınan kartlar, gelecek sezonu da kapsayarak 31 Mayıs 2015'e kadar geçerli olacak. 

Derbi maça 4.400 e-bilet satıldı 

Aktif Bank yetkililerinin yaptığı açıklamada, Passolig’e hali hazırda 60 bin başvuru gerçekleştiği belirtildi. Yetkililer, Türkiye’de stadyumlara giden 1.5 milyon kişinin olduğunu, 6 ay içinde satılan kart sayısının bu rakama ulaşmasını hedefl ediklerini söyledi. Pazar günü Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanacak derbi maça dün itibariyle 4 bin 400 e-bilet satıldı. 13 bin Beşiktaş taraftarının Passolig aldığını belirten yetkililer, hafta sonuna kadar 15 bin e-biletin daha satılmasını bekliyor. Kombine kart sahipleri stadyumlara girebilmek için bu sezon Passolig kart almak zorunda değil. Beşiktaş’ta kombine kart sahibi 9 bin kişi bulunuyor. 

Bedava cezalı maç kalktı 

Kadın ve çocuk taraftar da cezalı maçlara girerken e-biletlerine ücretsiz de olsa yükleme yapmak zorunda. Böylelikle kadın ve çocuk taraftarlar cezalı maçlara girebilmek için Passolig kartını almak durumunda kalacak.

Taraftarlar huzursuz

Gerçekleşen e-bilet uygulaması taraftarlarda huzursuzluk yarattı. Sosyal medyada konuyla alakalı olarak birçok taraftar özellikle fişlenme ve rant kaygısını dile getirerek uygulamayı protesto etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir