Küresel piyasalar ikinci yarıya iyi başladı

Hem Çin hem de Euro Bölgesi’nde açıklanan temmuz ayı öncü PMI verileri, ekonomik aktivitenin canlandığınaişaret etti. Veriler sonrasında dünya borsaları hızlı yükseldi, altın düştü, euro toparlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel ekonomik aktivite canlanıyor. Çin ve Euro Bölgesi’nde dün açıklanan beklentilerin üzerindeki öncü imalat verileri, dünya ekonomisinin yılın ikinci yarısına güçlenerek başladığına işaret etti. Veri sonrasında dünya borsaları yükselirken, euro sekiz ayın en düşük seviyesinden döndü. Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş altına talebi zayıflattı. Sarı metalin fiyatı 1.300 doların altına indi. 

Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre temmuzda imalat PMI 51.9; hizmetler PMI da 54.4 ile beklentilerin üzerinde değer aldı. Markit’in hazırladığı Euro Bölgesi imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) haziranda nihai 51.8 seviyesinde açıklanmıştı. Reuters anketine katılan ekonomistler, Euro Bölgesi imalat PMI endeksinin temmuzda 51.7 seviyesinde açıklanmasını bekliyorlardı. Endeksin 50’nin üzerinde bir değer alması faaliyetlerde artışa işaret ediyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisinden de iyi haber geldi. Almanya’da açıklanan öncü verilere göre, temmuzda imalat PMI 52.9, hizmetler PMI da 56.6 ile beklentilerin üzerinde değerler aldı. Fransa’da da hem imalat hem de hizmetler PMI 48.1 düzeyinden 49.4’e çıktı. Çin’de fabrikalardaki aktivitede, yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle temmuzda 18 ayın en hızlı büyümesi görüldü. Çin’de dün açıklanan öncü veriye göre, HSBC/Markit PMI temmuzda 52 seviyesine yükseldi. PMI endeksindeki yükseliş, hükümetin destek önlemlerinin katkısıyla ekonominin hız kazandığına işaret etti. HSBC’nin Çin ekonomisti Qu Hongbin yaptığı değerlendirmede, “Ekonomik aktivite Temmuz alında iyileşmeye devam etti, bu uygulanan mini teşvik tedbirlerinin kümülatif etkilerinin ekonominin içine işlemeye devam ettiğini gösteriyor. Politika yapıcıların genişlemeci duruşlarını devam ettirmelerini bekliyoruz” dedi. 

Euro Bölgesi ve Çin’de imalatın canlandığını gösteren veri küresel ekonominin yılın ikinci yarısına güçlü bir başlangıç yaptığına işaret ediyor. Ekonomik iyimserlik yaratan veriyle birlikte Asya ve Avrupa’da endeksler yükseldi. Borsalardaki yükselişin güvenli liman arayışını azaltması altına satış getirdi. Spot altının onsu, son bir haftanın en düşük seviyesi olan 1.299 dolara indi. Euro, sekiz ayın en düşük seviyesinden döndü ve dolar karşısında 1.3450 seviyesinden 1.3480 düzeyine çıktı.

Fed’in faiz artışı gecikebilir
New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini’nın ekonomik araştırmalar şirketi Roubini Global’in analistleri, ABD Merkez Bankası Fed’den ilk faiz artırımını Temmuz 2015’te beklediğini, ancak veriler ışığında Nisan 2015’ten itibaren de adımın atılabileceğini belirtti. IMF de 2014’teki yavaşlamanın işgücü piyasasındaki toparlanmaya hız kestirmesiyle Fed faiz oranlarını yatırımcıların beklediğinden daha uzun süre düşük tutabileceğini bildirdi. IMF’ye göre ilk faiz indirimi yaz ortası gibi gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir