Küresel piyasaların gündemi yoğun

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı, ABD tarım dışı istihdam ve yurt içinde haziran ayı enflasyon verileri izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı, ABD tarım dışı istihdam ve yurt içinde haziran ayı enflasyon verileri gün boyunca dalgalı hareketlere neden olabilecek gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.

ABD'de dün Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in yaptığı sunumda şimdiye kadarki açıklamalarından farklı bir şey söylememesinin ardından piyasalarda gözler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine çevrildi. Dün Dow Jones endeksi kapanış rekorunu yüzde 0,12 daha geliştirerek 16.976 puana taşırken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,07 artışla tarihin en yükseği olan 1.975 puandan günü tamamladı.

Analistler, dün açıklanan ADP özel sektör istihdam ve ISM New York endeksinin beklentilerden iyi gelmesinin, doların değer kazanmasına ve ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yüzde 2,55'lerden yüzde 2,63'e kadar yükselmesine neden olduğunu belirterek, bugün açıklanacak verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında bugün açıklanacak ECB kararları ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini ifade eden analistler, geçen ayki toplantıda açıklanan destekleme programına ilişkin detayların ve işe yaramaması durumunda atılacak adımlara ilişkin sinyallerin aranacağını ifade ediyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,09, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 yükselişle günü tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti.

Yurt içi piyasalarda ise küresel piyasalardan negatif yönde ayrışma dün de devam ederken, BIST 100 endeksi 76.000 puan sınırına kadar geriledikten sonra gelen tepki alımları ile günü 76.832 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde enflasyon verisinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına ilişkin beklentilerin netleşmesi adına önemli olduğunu belirterek, ABD istihdam verilerinin ise son dönemde açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesinin ardından öneminin arttığını kaydediyor.  

Saat 10.00'da açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) verisine ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine göre ekonomistler, haziran ayında TÜFE'nin yüzde 0,03 düşmesini bekliyor.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentileri en yüksek yüzde 0,38 ve en düşük ise eksi yüzde 0,40 aralığında yer aldı. Öte yandan ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisinin ortalaması da yüzde 8,09 olarak hesaplandı. Bir önceki anket döneminde ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentilerinin ortalaması ise yüzde 8,22 düzeyindeydi.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (eksi yüzde 0,03) göre mayıs ayında yüzde 9,66 olan yıllık TÜFE'nin baz etkisinin desteğiyle birlikte yüzde 8,79'a düşeceği hesaplandı. TÜFE'de mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,66 artış gerçekleşmişti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı TÜFE  

10.55 Almanya, haziran ayı hizmet sektörü PMI

11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı hizmet sektörü PMI

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı perakende satışlar

14.45 Avro Bölgesi, ECB faiz kararı   

15.30 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Mario Draghi'nin basın toplantısı

15.30 ABD, mayıs ayı cari denge  

15.30 ABD, haziran ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları  

16.45 ABD haziran ayı hizmet sektörü PMI