Kuru incirde ihracat 30 Eylül'de

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirde sezonun ilk ihracatı 30 Eylül'de yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirde 2014-2015 sezonunun ilk ihracatının 30 Eylül'de yapılacağı bildirildi.  

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamada, kuru incir ilk gemi yükleme tarihinin kuru incir ihracatı yapan firmaların katılımıyla toplanan Kuru Meyve Sektör Kurulu tarafından belirlendiği belirtildi. İhracat için belirlenen 30 Eylül tarihi Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı'nın onayı sonrasında uygulamaya geçeceği bildirildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, geçen sezonda 244 milyon 951 bin dolarlık ihracatla tarihi bir rekora ulaşıldığını kaydetti.  

İhracatta Fransa ilk sırada 

Celep, 2014-2015 sezonunda 70 bin ton olarak öngörülen kuru incir rekoltesinin ürün kalitesinde görülen sıkıntılara rağmen kolaylıkla ihraç edilebileceğini ifade etti. 

Geride kalan sezonda kuru incir ihracatında 33 milyon 165 bin dolarla Fransa'nın ilk, 31 milyon 256 bin dolarla ABD ikinçi, 30 milyon 854 bin dolarla Almanya'nın ise üçüncü sırada geldiği bilgisin veren Celep, geçen sezon ABD'ye yapılan kuru incir ihracatında yüzde 100'lük artış yaşandığını kaydetti.  

Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise, İstanbul ve Ankara'da yaptıkları toplantılarda Çin'i birincil hedef pazar olarak belirlediklerini kaydederek şu görüşlerini iletti: 

"Önümüzdeki bir yıllık süreçte, Çin'de bir ajans ile çalışarak başta incir olmak üzere, kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığı ürünlerimizin tanıtımı amaçlı yoğun çalışma ve kampanyalar yürüteceğiz. Geçtiğimiz dört yıllık dönemde Çin'e doğrudan kuru incir ihracatımız 80-100 tonlardan 3 bin ton düzeylerine yükselmiştir. Çin'in taşıdığı potansiyel bize bu rakamın birkaç misli artırılabileceğini gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir