Kuru üzümde 'atık yağ' iddialarına tepki geldi

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçıları, kuru üzümün kurutulması sırasında "atık yağ" kullanıldığı iddialarına tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünü çekirdeksiz kuru üzümün kurutulması sırasında 'atık yağ' kullanıldığı iddialarına çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarından tepki geldi.

Manisa, İzmir ve Denizli üçgeninde Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 100'e yakınının yapıldığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinin yüzde 90'ın üzerinde kurutma sırasında zeytinyağı kullandığını, az miktarda da bitkisel yağ kullanıldığını kaydetti.

Öz yaptığı açıklamada, Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED) Başkanı Mustafa Ezici'nin, son günlerde bazı basın kuruluşlarında, yer alan "Kuru üzümde atık yağ kullanılıyor" iddialarının hiçbir kanıta dayanmadığını savundu.

Öz, "Bu şahıs böylesine mesnetsiz iddialar ile bölgedeki 80 bin üreticiyi itham ettiği gibi, bölgede kuru üzüm işletmelerinde çalışan binlerce işçinin ve ülkemize her yıl kazandırılan 400 milyon dolar civarındaki dövizin geleceğini tehdit etmektedir. 250 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini lekelemeye çalışan bu kişi ile ilgili ziraat odalarının ve üretici birliklerinin boş durmayacağını ve üreticilerin haklarını koruyacağına olan inancımızı paylaşıyorum" dedi.

Çekirdeksiz Kuru üzümün üretildiği tüm bölgelerde, üreticilerin tamamına yakınının aynı zamanda zeytinyağı üreticisi olduklarına işaret eden Öz şöyle konuştu:

"Üreticilerimizin, üzüm kuruturken kendi ürettikleri veya satın aldıkları yüksek asitli zeytinyağlarını, kısmen de bitkisel kaynaklı (ayçiçeği, kolza gibi) hazır yağları kullanmaktadırlar. Üretici birliği Tariş üyelerine yüksek asitli zeytinyağı vermektedir. Yüzde 90'nına yakını ihraç edilen bu önemli ürünümüzde bu tür asılsız iddialar ülkemizi ve sektörümüzü olduğu kadar, 80 bine yakın üreticimizi ve işletmelerimizde çalışan binlerce işçimizi yakından ilgilendirmektedir.

Bu tür asılsız iddiaları ortaya atanlar, önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek olumsuz ekonomik sonuçlar çerçevesinde açılması muhtemel davalarda iddialarını ispat ve ortaya çıkması muhtemel ekonomik kayıpları tazmin yükümlülüğü ile karşı karşıya kalabileceklerdir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir